Kultúra

Julie kisasszony: egy viktoriánus dráma

Tizennégy évvel legutóbbi rendezése után, és hét évvel imádott mestere halála után, Ingmar Bergman múzsája és kedvenc színésznője újra a rendezői székbe ül.
A Szent Iván éjszakáján otthon maradt bárókisasszony (Jessica Chastain) el akarja csábíttatni magát a progresszív nézeteket valló inassal (Colin Farrell), míg a konzervatív szakácsnő (Samantha Morton), a férfi jegyese, nem csupán vőlegényének, de a háznak a jóhírét is meg akarja védni. A kezdeti, hatalmi pozícióból történő incselkedést könnyű megérteni, de ahogy az idő telik, egyre inkább összekeverednek a motivációk és vágyak, már egyáltalán nem tiszta, ki csábított el kit, és miért oly nagy tragédia, hogy megtörtént.

Amit viszont nem lehet elvitatni tőle, Liv Ullmann remekel a színészvezetésben: keze alatt Jessica Chastain és Colin Farrell életük alakítását hozzák. Liv Ullmann – eltekintve a film bevezetőjét alkotó flashbacktől, amelyben egy magányos kislányt látunk a kertben kószálni – hű adaptációt készít. A kislány nővé érik, ami nem változik, az a magány és az árvaság érzése. Apja távol, anyját rég elvesztette, unalmában apja inasával kacérkodik. A nagyúri leereszkedés szerelemmé alakul, az ambiciózus, szúrós szemű inas, John egyre sötétebb hatalmi játékba bonyolódik a gazdag gróf lányával, Julie-val.

Fotó: Médiaklikk

A teatralitás jelenléte nemcsak a színészek játékában, de a viktoriánus festészetet idéző díszletekben, a film látványvilágában is helyet kap. Mikhail Krichman képei magával ragadóak, neve A visszatérés és a Leviatán kapcsán ismerős lehet számunkra. A képi naturalizmust a legnagyobbak, Schubert, Schumann, Chopin, Arensky és Bach zenéje kíséri.

Nem Liv Ullmann az első, aki mozgóképen alkotta újra Julie kisasszony történetét (Alf Sjöberg: Fröken Julie, 1951; John Glenister, Robin Phillips: Miss Julie, 1972; Birgit Cullberg: Fröken Julie, 1980; Mike Figgis: Miss Julie, 1999; Michael Margotta: Miss Julie, 2009). Ennek ellenére olyan alkotás született, amely erős jelenlétével felfrissíti az ismert történet adaptációs hagyományát és azokkal, akik esetleg még nem ismerték Julie kisasszony történetét, élvezetes módon ossza meg azt.

MI? Mikor? Hol? Julie kisasszony, január 15-én, 22:30-tól a Dunán!

Forgatókönyvíró: Liv Ullmann
Operatőr: Mikhail Krichman
Rendezte: Liv Ullmann

Szereplők:
Jessica Chastain (Miss Julie / Julie kisasszony)
Colin Farrell (John)
Samantha Morton (Kathleen)
McMenamy Nora (a kislány Julie kisasszony)