Csillagok

Az élete lett a színház - 77 éves Jordán Tamás

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színész, rendező, színigazgató ma ünnepli születésnapját.

1943-ban született Budapesten, már gyerekként, az általános és a középiskolában is osztálytársak és barátok voltak Bálint Andrással. A József Attila Gimnáziumban érettségizett, mivel nem vették fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mérnöki karára járt, ahol 1966-ban földmérőként szerzett diplomát.

Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész (MTI Fotó: Lendvai Péter)

Az egyetemi évek alatt, Bálint Andrásnak köszönhetően került az Egyetemi Színpadhoz, amely akkor élte hőskorszakát. Akkor alakult meg az ELTE „univerzitas” tagozata is, aminek Ruszt József, mint főiskolás hallgató volt a rendezője. Játszott, többek között Sólyom Katival, Halász Péterrel, Fodor Tamással és Hetényi Pállal. Előadásaikkal bejárták Európát, ami a hatvanas években önmagában is irigylésre méltó dolog volt.

Első kőszínházi szereplésével zárta ezt az időszakot, amikor egy beugrásra Zsámbéki Gábor lehívta Kaposvárra. Ezután a Fővárosi Tanács telekkitűzési osztályának mérnöke lett.

1970-ben kapott egy egymondatos szerepet a 25. Színháztól, mint börtönszolga. Majd annyi szerepet kapott, hogy az eredetileg keresetkiegészítésként vállalt színházi munkák lettek a fő bevételi forrásai, így 1972-ben leszerződött a színházhoz.

’73-ban kapta első tévéfilm címszerepét az Edelényi János által rendezett II. Richardban, partnerei pedig Básti Lajos, Őze Lajos, Bujtor István, Lukács Sándor, Kőmíves Sándor, Gelley Kornél voltak. Az egész további életét meghatározó feladat mégis a Költészet: József Attila című 5-ször 20 perces emlékműsor volt, melyet a Magyar Televízió készíttetett szintén Edelényi Jánossal és Fehér Györggyel, hogy méltóképpen megünnepelje József Attila 75. születésnapját. Mindössze három színész szerepelt benne: Cserhalmi Anna, Latinovits Zoltán és Jordán Tamás. Az alkotók ragaszkodtak ahhoz, hogy verseket úgy mondják el, mintha beszélgetnénk valakivel. A zenét a Kaláka és Sebő együttes biztosította. Ennek ihletettségében született meg első önálló József Attila-estje is.

Jordán Tamás Luka és Molnár Erik Medvegyev szerepében Makszim Gorkij Éjjeli menedékhely című drámájának próbáján (MTI Fotó: Krizsán Csaba)

Rendezőként 1987-ben debütált, a tettyei romoknál a Pécsi Nyári Színház keretében bemutatott Móricz Zsigmond Úri muri című előadással. Az előadásban maga is játszott. Volt a Várszínház, majd 11 éven keresztül a kaposvári Csiky Gergely Színház művésze is.

1991-ben Lázár Katival közösen megalapították a Merlin Színház színitanodáját, a Merlin Színészképző Műhelyt. Majd, amikor Márton András, a Merlin kitalálója és akivel közösen alapították a színházat, Los Angelesbe utazott, átvette és 2003-ig ő vezette a színházat. Majd a Nemzeti Színház igazgatója volt, és 2008-ban Szombathelyen megalapította a Weöres Sándor Színházat, amelynek azóta is igazgatója.

2002–2006 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára volt Lukács Andorral. 2007-től 2010-ig pedig főiskolai docensként az akkor még a Berzsenyi Dániel Főiskola kereteiben, majd 2008-tól a Nyugat-magyarországi Egyetemhez tartozó Savaria Egyetemi Központ részeként Szombathelyen működő Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Színházművészeti Intézeti Tanszékének vezetője volt

2008-ban Fűzfa Balázs irodalomtörténésszel közösen indította útjára a magyar költészet napjához kapcsolódó Nagy versmondás elnevezésű programsorozatot.

Jordán Tamás MTI Fotó: Marjai János

Feleségével, Fulmer Judittal, 1963-ban ismerkedtek meg és 1967-ben házasodtak össze. Ebből a házasságból két fia született, Tamás és Péter. Lázár Kati Kossuth-díjas színművésznő másfél-két évtizeden át volt élettársa, lányuk Jordán Adél, szintén színésznő. Pap Kriszta közgazdásszal, aki előbb munka-, majd élettársa lett, a Merlin Színházban eltöltött időben ismerkedett meg, egy fiuk van, Benedek. 2018-ban, 22 év után különváltak útjaik.