Kultúra

Koncerten elevenedik meg a Bach-családfa

A Bach-családfát állítja középpontba az Anima Musicae Kamarazenekar január 25-ei koncertje az Óbudai társaskörben.

B. A. C. H. címmel indított nemrég koncertsorozatot az Anima Musicae Kamarazenekar, Dinyés Soma közreműködésével. A karmesterként és orgonistaként is tevékenykedő művész tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán (ének-zene és karvezetés szakon) vágezte. 1995-ben alapította meg az Ars Longa Ének- és Kamarazenekart. A zenekar repertoárján elsősorban J. S. Bach oratorikus művei szerepelnek, melyeket historikus hangszereken és kis létszámú, szólista jellegű kórussal adnak elő.

A január 25-i koncerten az Anima Musicae Kamarazenekarral közreműködik Kai Frömbgen (oboa) és Farkas Simon (ének). A klasszikus zenei kalandozás a zenetörténet legnagyobb hatású családját, a Bach-famíliát állítja középpontjába. A család zeneszerzőtagjainak műveiből összeállított műsorok reflektálnak a saját maguk által is oly gyakran használt zenei-névbeli párhuzamra: a B-A-C-H hangok egy-egy koncert kiinduló harmóniai alapját is jelentik majd. A felcsendülő zenéket Dinyés Soma zenetörténeti érdekességekben bővelkedő, rövid bevezetői tagolják. A harmadik koncerten a C hang, valamint a C-tonalitás jelennek meg.

A komolyzene legterebélyesebb családfája a Bach-família, melyből nem kevesebb mint 50 tehetség származott, és a barokk zene meghatározó szereplőivé tette a Bach-család tagjait: udvari és templomi zenészeket, komponistákat, hangszeres zenészeket. A család 150 éven keresztül adta a muzsikusokat Európának. A legnagyobb tehetség, a zseninek tartott Johann Sebastian Bach édesapjától és idősebb rokonaitól tanult, és saját fiainak is mestere volt. Az Anima Musicae Kamarazenekar és vendégszólistáinak műsorában különleges zeneműveket ismerhetünk meg két részletben január 25-én.