Életmód

Otthonról dolgozol? Így válaszd el a munkát a többi teendődtől

Ha eddig úgy érezted, a home office nem a te világod, tedd rendbe az alapokat, és adj a dolognak még egy esélyt – hadd segítsünk ebben.

1. Különítsd el a helyet és az időt – Jelöld ki a lakásban, hol szeretnél dolgozni, és ott alakíts ki magadnak egy kellemes kis dolgozósarkot. Díszítheted fényfüzérekkel, a kedvenc bögréddel vagy akár mutatós szakkönyvekkel is, de arra ügyelj, hogy ne legyen túl sok dekoráció (például sok családi fotó), mert az elvonhatja a figyelmed a munkáról. Azt is határozd meg pontosan, mikor dolgozol – vagyis legyen munkaidőd. Lehet, hogy ez a kisbabád miatt hajnalban, ebédszünetben és késő este lesz, de akkor is fontos, hogy fixáld le, mikor tudsz a munkádra koncentrálni. Ezt követően már könnyebb lesz megszervezni a napod, illetve a munkaidőd szerint beosztani a teendőidet. Ebben segít, ha pontos teendőlistát írsz, legyen előtted mindig a to-do listád!

Fotó: shutterstock/ KSYUHUS

2. Ne hagyd magad „eltéríteni” – Amikor dolgozol, akkor minden figyelmeddel a munkádra összpontosíts. Ne hagyd, hogy elterelje a figyelmed a gyerkőc, a párod házimunkával kapcsolatos kérdései, vagy maga a házimunka. Amikor a hivatásodra koncentrálsz, akkor tedd ezt teljes figyelmeddel. Minden másra lesz időd és lehetőséged a munkaidőd után.

3. Ne dolgozz mindig otthonról – A home office egyik nagy előnye, hogy nemcsak időben lehet rugalmas, hanem a helyszínt illetően is. Ha unod a magányt, próbálj ki egy közösségi irodát, vagy ülj be egy kávézóba. Meglátod, jót fog tenni, ha csak pár órára ismét emberek közt dolgozol – még akkor is, ha nem beszélgetsz velük, csak köztük vagy.

4. Menj néha szabadságra, kapcsolódj ki – Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a kötetlen munkaidőt egyenlővé teszik azzal, hogy állandóan dolgoznak, vagy legalábbis elérhetőek. Néha kapcsold ki a telefonod, és fontos, hogy rendszeresen menj pihenni, feltöltődni. Hazatérve nagyobb kreativitással és új ötletekkel vetheted bele magad újra a munkába.