Közélet

Hivatalosan is gyógyhellyé válhat a magyar barlang

Aggteleken a próbaterápia beindításával megkezdődött a Baradla-barlang gyógybarlanggá történő minősítéséhez szükséges vizsgálatok lefolytatása, minősítésének megszerzése, a gyógyterápiához szükséges infrastruktúra tesztje és rendszerbe állítása. 
A gyógyterápia a barlang bizonyítottan gyógyhatású mikroklímáját használja fel elsősorban légúti betegségek kezelésére. A gyógyhatás függ a barlang levegőjének összetételétől, a légáramlás mértékétől és a barlang vizétől, így ezeknek az elemeknek a meghatározása, mérése fontos adatokat szolgáltat a gyógyhatás eredményességéről – áll az Aggteleki Nemzeti Park honlapján.
A próbaterápia része annak a közelmúltban befejeződött közös magyar-szlovák gyógyturisztikai fejlesztésnek, amely összesen több mint 1,5 millió euró interreges pályázati forrás felhasználásával képessé teszi a Baradla–Domica-barlangrendszert gyógyászati kezelések folytatására.

Aggtelek. Fotó: Shutterstock

A gyógyhely cím eléréséhez a gyógytényezők valamelyikének megléte alapfeltétel, de ennél több kell. Ahhoz, hogy egy település használhassa a jelzőt, megfelelő gyógyászati infrastruktúrával kell rendelkeznie. Ezen kívül fontos, hogy a gyógyítás zavartalanságát és a betegek nyugalmát biztosító környezeti feltételek is adottak legyenek. Figyelembe veszik az elbírálás során a leendő gyógyhely természetes környezetét, a levegő és a víz tisztaságát, a parkos és fás területek arányát és a zajszintet is. Ha minden együtt van, az adott terület gyógyhellyé válhat.
Ma már Magyarországon több mint 30 gyógyhelyet találunk, az első még Miskolc-Lillafüred volt, 1935-ben.