Kultúra

Nem tudunk magyar filmért izgulni az Oscar-gálán

Nem jutott be legjobb öt film közé Tóth Barnabás Akik maradtak című alkotása az idei Oscar-gálán. Közben pedig kiosztották Los Angelesben az amerikai kritikusok díját is.

Nyilvánosságra hozta az amerikai filmakadémia az idei Oscar-díjak jelöltjeit. Tóth Barnabás filmje, az Akik maradtak a legjobb nemzetközi film kategóriában volt esélyes, de sajnos nem került fel az ötös listára. A több mint 9000 tagot számláló Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) díjait 92. alkalommal adják át, de ezt megelőzően a kritikusok díját már ki is osztották.

Tóth Barnabás Akik maradtak című filmjének főszereplői, a Jászai Mari-díjas Hajduk Károly és Szőke Abigél egy jelenetben. Fotó: MTI

Critic Choice Award díjátadóját vasárnap este tartották. Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje kapta a legjobb film díját, de a győztesek között szerepelt Joaquin Phoenix, aki a Joker főszerepéért nyerte el a legjobb színész elismerését. Míg Renée Zellweger a Judy címszerepéért kapta meg a legjobb színésznő trófeáját. Vagyis megismétlődött a Golden Globe eredménye. Ahogy a férfi mellékszereplőben is, hiszen Brad Pitt (Volt egyszer egy Hollywood) nyerte el – számolt be róla az MTI.

Jelenet a Volt egyszer egy Hollywoodból Fotó: InterCom

A nőknél Laura Dern (Házassági történet) lett díjazott. A legjobb szereposztás díját pedig Az ír vitte el – írta a The Hollywood Reporter. Az Élősködőket rendező Bong Dzsun Ho és az 1917 rendezője, Sam Mendes megosztva kapta a rendezői díjat. Az Élősködők a legjobb idegen nyelvű film kategóriában is győzött.

Az idei Oscar ceremóniát február 9-én tartják, és már egyre jobban izgul mindenki. Íme a jelöltek:

Legjobb film: Az aszfalt királyai, Az ír, Jojo Nyuszi, Joker, Kisasszonyok, Házassági történet, 1917, Volt egyszer egy… Hollywood, Élősködők

Legjobb rendező: Az ír (Martin Scorsese), Joker (Todd Phillips), 1917 (Sam Mendes), Volt egyszer egy… Hollywood (Quentin Tarantino), Élősködők (Bong Joon Ho)

Legjobb férfi főszereplő: Antonio Banderas (Fájdalom és dicsőség), Leonardo DiCaprio (Volt egyszer egy… Hollywood), Adam Driver (Házassági történet), Joaquin Phoenix (Joker), Jonathan Pryce (A két pápa)

Banderas a Fájdalom és dicsőségben fotó: Cinetel

Legjobb női főszereplő: Cynthia Erivo (Harriet), Scarlett Johannson (Házassági történet), Saoirse Ronan (Kisasszonyok), Charlize Theron (Botrány), Renée Zellweger (Judy)

Legjobb férfi mellékszereplő: Tom Hanks (A Beautiful Day In The Neighborhood), Anthony Hopkins (A két pápa), Al Pachino (Az ír), Joe Pesci (Az ír), Brad Pitt (Volt egyszer… egy Hollywood)

Legjobb női mellékszereplő: Kathy Bates (Richard Jewell), Laura Dern (Házassági történet), Scarlett Johansson (Jojo Rabbit), Florence Pugh (Kisasszonyok), Margot Robbie (Botrány)

Legjobb eredeti forgatókönyv: Knives out, Házassági történet, 1917, Volt egyszer egy … Hollywood, Élősködők

Legjobb adaptált forgatókönyv: Az ír, Jojo Nyuszi, Joker, Kisasszonyok, A két pápa

Legjobb operatőr: The Irishman, Joker, A világítótorony, 1917, Volt egyszer egy… Hollywood

Legjobb vágás: Az aszfalt királyai, Az ír, Jojo Nyuszi, Joker, Élősködők

Legjobb látványtervezés/díszlet: Az ír, Jojo Nyuszi, 1917, Volt egyszer egy… Hollywood, Élősködők

Legjobb jelmeztervezés: Az ír, Jojo Nyuszi, Joker, Kisasszonyok, Volt egyszer egy… Hollywood

Legjobb hangtervezés: Az aszfalt királyai, Joker, 1917, Volt egyszer egy… Hollywood, Star Wars: Skywalker kora

Legjobb hangkeverés: Ad Astra, Az aszfalt királyai, Joker, 1917, Volt egyszer egy…Hollywood

Legjobb vizuális effektusok: Bosszúállók: Végjáték, Az ír, Az oroszlánkirály, 1917, Star Wars: Skywalker kora

Legjobb smink: Botrány, Joker, Judy, Demóna: A sötétség úrnője, 1917

Joaquin Phoenix amerikai színész a Joker című versenyfilm alkotóinak sajtófotózásán Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Legjobb eredeti filmzene: Joker, Kisasszonyok, Házassági történet, 1917, Star Wars: Skywalker kora

Legjobb eredeti betétdal: I’m Standing With You – Áttörés, Into The Unknown – Jégvarázs 2, (I’m Gonna) Love Me Again – Rocketman, I Can’t Let You Throw Yourself Away – Toy Story 4, Stand up – Harriet

Legjobb animációs film: Így neveld a sárkányodat 3., Keresem a testemet, Klaus – A karácsony titkos története, A hiányzó láncszem, Toy Story 4

Legjobb animációs rövidfilm: Dcera (Daughter), Hair Love, Kitbull, Memorable, Sister,

Legjobb rövidfilm: Brotherhood, Nefta Football Club, The Neighbors’ Window, Saria, A Sister

Legjobb dokumentumfilm: American Factory, The Cave, The Edge of Democracy, Kislányomnak, Sama-nak, Honeyland

Legjobb rövid dokumentumfilm: In the Abscence, Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl), Life Overtakes Me, St. Louis Superman, Walk Run Cha-Cha

Legjobb nemzetközi film: Honeyland, Fájdalom és dicsőség, Corpus Christi, Nyomorultak, Élősködők