×

Gyereknevelés

Kevesebb lesz a kötelező heti tanóra

Átalakuló tantárgyi struktúra, hangsúlyosabb költők és írok, kevesebb teher - jellemzi a hamarosan megjelenő Nemzeti alaptantervet a Magyar Nemzet szerint.

De Csukás István és Herczeg Ferenc, sőt még az angol krimiszerző, Aga­tha Christie is helyet kapott az új Nemzeti alaptantervben – teszi hozzá a lap.

Ezek szerint bevezetik az informatika- és technikatananyag összeolvadásával létrejövő új tantárgyat, a technológia és tervezést, valamint újdonság az is, hogy hetente legfeljebb 34 órája lehet a diá­koknak még a középiskola legfelső évfolyamán is.

Fotó: Shutterstock

Eltűnő tantárgyak, csökkent óraszám

A jelenlegi információik szerint az életvitel és gyakorlat nem lesz önálló terület többé – számol be az eduline.hu a cikkben írtakról. A manapság ide tartozó témák, mint például a háztartástan, a KRESZ vagy a gazdasági ismeretek természetesen nem tűnnének el a diákok tantárgyai közül, hanem átrendeződéssel beolvadnának más tárgyakba. De a korábban önálló tantárgyként létező mozgóképkultúra és médiaismeretet megszüntetik.

A korábbi informatika és technika összeolvadásával létrejövő új terület lenne azonban a technológia és tervezés nevű új tantárgy. Az ember és természet a továbbiakban természettudomány és földrajz néven fut majd, valamint átalakul az ember és társadalom terület is.

Százalék helyett pontos óraszámok lesznek a tantárgyak kétévenkénti bontásában, és a diákok számára jó hír, hogy ezzel egyidejűleg csökkennek az óraszámok is. Ugyancsak egyetlen órával, de a korábbi maximális heti 35 óraszám helyett 34-ben maximalizálták azt.

Bővül az irodalmi művek köre

Már az általános iskolában megjelenik a magyar tanításban Csukás István, Jókai Mór és Mikszáth Kálmán, többször szerepelnek Wass Albert és Szabó Magda írásai, valamint bekerülnek Reményik Sándor művei is.Sőt az angol krimiírás koronázatlan királynője, Agatha Christie regényei is az ajánlott művek között szerepelnek. Bekerült a tantervbe továbbá Kecskeméti Vég Mihály, Kittenberger Kálmán, Gyóni Géza, Széchenyi Zsigmond, valamint Kós Károly és Romhányi József munkássága is – írja az lap.

Fotó: Shutterstock

Középiskolában is újabb művekkel bővül a magyar tanterv: Jókai A huszti beteglátogatók, Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet, valamint Herczeg Ferenc Az élet kapuja című regény is bekerült a tantárgy tanítási tervébe.

Várhatóan a héten jelenik meg a Magyar Közlönyben az új Nemzeti alaptanterv (NAT) helyett a régi javított kiadása – tudta meg a HVG. A 2020 szeptemberétől induló módosításokon 2017-ben kezdtek el dolgozni Csépe Valéria vezetésével. Az elmúlt évek történéseiről itt olvashattok el mindent.