Gyereknevelés

Ennyi kisebb-nagyobb nevelési hibát követünk el

A tudósok egy nemrég zajlott felmérés adatai alapján osztottak-szoroztak, átlagoltak, a végeredmény pedig egészen megdöbbentő.

Hányszor fordul elő, hogy nem vagyunk következetesek, káromkodunk egyet véletlen a gyerkőc előtt, vagy túl sokáig hagyjuk neki a tévézést, tabletezést?! Egy új kutatás szerint elképesztően sokszor: az ilyen és ezekhez hasonló, kisebb-nagyobb nevelési hibákból heti szinten négyet követ el az átlag amerikai, ami éves szinten 221, a gyerek születésétől 18 éves koráig pedig majdnem négyezer, 3978, írja a New York Post.

Fotó: Shutterstock

Ezek persze átlagos adatok, és nem is kérdeztek meg minden amerikai szülőt, mindössze kétezer felnőttet vontak be a kutatásukba a tudósok. De azt mindenesetre érdemes megnézni, melyek voltak a leggyakoribb baki a szülők részéről, a saját bevallásuk szerint.

A képzeletbeli dobogó legfelső fokán a túl sok képernyőidő engedélyezése végzett (65 százalék ismerte el ezt). A második a véletlenül kicsúszó káromkodások (42 százalék), harmadik pedig az lett, hogy néha bizony engedélyezik a gyerekeknek olyan videók, műsorok nézését is, ami nem nekik való (39 százalék).

Tanácsért leggyakrabban a párjukhoz fordulnak: 42 százalék jelölte be ezt a lehetőséget a kérdőíven. Ettől alig marad el az anyukájuk felhívása (41 százalék mondta ezt). 31 százalék más szülőtől, 17 százalék az interneten, 10 százalék pedig a közösségi médiában kér tanácsot.

De mit tehetsz, ha mégis hibáztál?
Egy kisgyerek valószínűleg észre sem veszi, ha 15-20 perccel több képernyőidőt adtál neki (vagy legfeljebb örül neki), ahogy egy véletlenül elengedett csúnya szón sem fog lovagolni, hacsak nem emeled ki, hogy na, ezt nem kellett volna kimondanod, mert hú de csúnya szó.

Tehát ne hívd fel a figyelmét a kisebb bakira, és ne rosszanyázd le magad előtte. Tegyél úgy, mintha mi sem történt volna, de magadban tudatosítsd, hogy legközelebb jobban figyelj az időre, vagy arra, mit mondasz a gyerkőc előtt.

Ugyanakkor azt se feledd, hogy senki sem tökéletes – minden anya követ el hibákat, még a legnagyobb szuperanyák is (már ha ilyenek léteznek egyáltalán).