Kultúra

Hűségről, szerelemről és megbocsátásról szól Juronics Tamás új rendezése

Február 1-jén a Co-Operával közösen mutatja be a Győri Nemzeti Színház Mozart Szöktetés a szerájból című operáját Juronics Tamás rendezésében.

A különleges történet, amely rabságról, hűségről, szerelemről és megbocsátásról mesél, decemberben már láthatta a közönség, Debrecenben. A győri premiert követően 15 alkalommal játsszák a Győri Nemzeti Színházban az előadást, majd Kaposvár és Szeged következik.

Szerekován János Pedrillo, Zábrádi Annamária Blonde, Kolonits Klára Konstanze és Balczó Péter Belmonte (b-j) szerepében Wolfgang Amadeus Mozart Szöktetés a szerájból című vígoperájának próbáján a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban 2019. december 4-én. Az előadás február 1-én Győrben lesz látható. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Juronics Tamás, rendező az előadásról elmondta: “A mű gondolati magja a hűségen alapuló, igaz szerelem hatalma. A tiszta szerelem, illetve a szabadságvágy képviselői állnak szemben a számukra ellenséges hatalommal. Bár a mű cselekménye a szöktetés előkészítése és kivitelezése, a mondanivalót tekintve mégsem ez a legfontosabb. A lényeg az, hogy a szereplőknek lelki akadályokon kell áthatolniuk.”

A darab két szerelmes párjának, sőt még az ellenségnek, Szelim basának is el kell igazodnia az érzelmek labirintusában. A szerelmét kutató Belmonte már az opera kezdetén megtalálja azt a helyet, ahol kedvesét fogva tartják. De vajon újra megleli-e a leány szívét is? A sors Konstanzának is feladja a leckét: megtörhetné a fogság, az életben maradásért a basa mellett elfeledhetné régi kedvesét. Vajon akár a halálig is hű tud maradni szerelméhez?

Balczó Péter (b) Belmont és Kolonits Klára (j) Konstanze szerepében Wolfgang Amadeus Mozart Szöktetés a szerájból című vígoperájában. MTI/Czeglédi Zsolt

Az előadás szereposztása is parádés: Szelim Basa szerepében Lengyel Ferenc / Mertz Tibor / Szabó Győző, Konstanze-ként Kolonits Klára / Schnöller Szabina / Rendes Ágnes lép színpadra, Belmontét Balczó Péter / Vadász Zsolt / László Boldizsár kelti életre. További szerepekben Zábrádi Annamária / Lukács Anita / Nánási Helga (Blonde), Szerekován János / Laki Péter (Szedrillo) és Cseh Antal / Kovács István / Rácz István (Ozmin) látható.
A magyar szöveg Romhányi Ágnes nevéhez kötődik, a jelmezeket Bianca Imelda Jeremias, míg a díszletet Cziegler Balázs tervezte. A győri premier február 1-én lesz.