Csillagok

64 éves lett a Thelma és Louise sztárja

A még most is gyönyörű Oscar-és Golden-Globe-díjas színésznő, Geena Davis ma ünnepli 64. születésnapját. Geena Davis olyan nagy filmeket tett sikeressé egyedi bájával, mint az Elnöknő, a Thelma és Louise, vagy az Alkalmi turista.

Virginia Elizabeth Davis 1956. január 21-én született, a massachusettsi Warehamben. Szülei Lucille tanárnőként és William Morris építészmérnökként dolgoztak. Tinédzser korában tehetségesnek bizonyult a zenélésben, gyönyörű szoprán énekhangja volt és több hangszeren is játszott. Zongorázott, fuvolázott és dobolni is tanult. Iskola után az esti miséken, és minden vasárnap reggel, a helyi templomban orgonistaként lépett fel.

Fotó: Shutterstock

18 éves korára már biztos volt abban, hogy az előadói iparban szeretne elhelyezkedni, és fel is vették a New England -i College-ba, ahol dráma szakon végzett. Egyetemi tanulmányait pedig a Boston University School for the Arts karán folytatta, ahol színjátszásból és drámaelméletből diplomázott. Amíg Geena nem kapott szerepet, addig pincérnőként tartotta el magát. Ezután egy kis ideig modell munkákat vállalt, hogy kiegészítse a keresetét.

Első nagy szerepét, Sydney Pollacknak köszönhette, aki azonnal egy nagyobb szerepet ajánlott fel neki, az Aranyoskám című filmben, amiben Dustin Hoffman és Jessica Lange oldalán debütált a filmvásznon. Geena, a jó kritikáktól felbátorodva, úgy döntött, hogy végleg Los Angelesbe költözik, hogy közelebb legyen a meghallgatásokhoz. Hamar szerepet kapott A Buffalo Bill népszerű TV sorozatban. Ezt követően több népszerű filmben kapott szerepet, mint például, a Fletch-ben, a The fly-ban (A légy), a Beetle Juice-ban.

1989-ben Az alkalmi turista című romantikus alkotásban való alakításáért Geena Davis elnyerte az Oscar-díjat. A filmben egy nem hétköznapi csodaszép nőt alakít, Maurilt, aki elcsábítja a William Hurt által alakított váló félben lévő Macon-t. Alig pár évvel az Oscar elnyerése után, újabb sikerek érik. 1992-ben A Thelma és Luise című filmért, amiben egy naiva nőt alakít, aki elszökik agresszív férje elől a barátnőjével, akit Susan Sarandon alakított, ismét Oscar-díjra jelölték. Geena Davis karrierje során inkább vígjátékban és családi filmekben tűnik fel. Játszott az Earth girls are easy, (A földi lányok csábítók), című vígjátékban, a Cutthroat Island-ban (A Kincses-sziget kalózai), a The long kiss goodnight című nagysikerű romantikus vígjátékban, majd a Stuart Little1 Stuart Little -ben is.

Geena újabb sikerét Az elnöknő című tévéfilmsorozat főszerepének köszönhette. Az elnöknőben a színésznő egy kitalált elnököt, az Amerikai Egyesült Államok első női elnökét alakította, Donald Sutherland oldalán. 2006-ban az alakításáért Geena Davis elnyerte a Golden Globe-díjat.

Geena Davis amerikai színésznő az amerikai filmakadémia 11. Kormányzói-díjainak kiosztóján MTI/EPA/Nina Prommer

A színésznő összesen négyszer ment férjhez, első férje Richard Emmolo volt, akivel csupán egy évig voltak házasok, majd Jeff Goldblum színészhez ment hozzá, akivel A légy című film forgatásán szerettek egymásba. Házassáuguk nem volt tartós, csupán három évet élt meg. Ezután Geena Renny Harlin rendezővel kötötte össze az életét, de öt év után ennek a frigynek is vége lett. 2001-ben a színésznőre rátalált az igaz szerelem, az iráni-amerikai orvos, Dr. Reza Jarrahy személyében, akivel azóta is boldog házasságban élnek és három gyermekük is született, Alizeh Keshvar és egy ikerpár, Kian William Jarrahy és Kaiis Steven Jarrahy.

A színésznőt legutóbb, a Grace klinika című sorozatban láthattuk, ahol 2014-2018-ig, Dr. Nicole Herman szerepébe bújt 13 epizódon keresztül.