Életmód

A célkitűzés legfontosabb titkai

Célokat kitűzni nem csak év elején lehet, hanem bármikor. Így akár most is. Ugyanakkor olyan célokat kitűzni, amelyek valósággá válnak csak “szakszerűen” érdemes. Mutatjuk a titkait.

A célkitűzésnek is vannak fortélyai, amelyeket érdemes megismerni és alkalmazni. Így sokkal könnyebben választhatunk ki célokat és persze a megvalósításuk is hatékonyabb lehet.

Fotó: shutterstock/Neirfy

Első lépésként érdemes összeírni a nagy kívánságlistát, hogy mit is szeretnénk elérni. Ezután pedig kategóriákba kell sorolni. Így sokkal inspirálóbb és rendezettebb lesz. A terveinket sorolhatjuk időrendbe, például napi, heti, havi vagy éves lebontásban. Lehetnek rövidtávú és hosszú távú terveink is. A pénzügyi célokat csoportosíthatjuk hitel, megtakarítás és befektetés címszó alatt. A személyes célokban lehetnek önfejlesztési, tanulási, egészségügyi avagy karrier. Kapcsolati terveidben lehetnek családi, párkeresési vagy baráti kategóriák.

A célod leírásánál alapkövetelmény, hogy fogalmazz pontosan és pozitívan. A szeretnék egy autót cél meglehetősen homályos megfogalmazás. Írd le, hogy milyen legyen a színe, márkája, felszereltsége, életkora és így tovább. Azt is írd mellé, hogy mikorra legyen meg az autó. Így a tudatalattidnak megadod a pontos útirányt és elkezd dolgozni a célod elérése érdekében.

Mindezek után lebonthatod részfeladatokra is az autóhoz vezető utat.
Azt sem árt leírni a céljaink mellé, hogy miért is lesz jó, ha megvalósul az a bizonyos cél. Miben segít majd, miért okoz örömet avagy hogyan javítja majd az életminőségünket.

Amennyiben meg vagy ezekkel a lépésekkel, akkor érdemes egy kicsit kézműveskedni is. Készíts minden célodhoz fotós leírást is. Vagyis keress olyan fotókat, rajzokat, amelyeken vágyaid tárgya szerepel és ragaszd vagy tűzd a célod mellé. Használhatsz magazinokat, nyomtathatsz az internetről is fotókat, de akár rajzolhatsz is. A lényeg, hogy lásd is a célodat és ne csak írásban.

Ennyi az egész. Plusz feladat, hogy mindezt jó hangulatban kövesd el. Tegyél be valami számodra inspiráló zenét, gyújts illatos füstölőt vagy akár gyertyát. Főzz egy jó teát, kuckózz be és hajrá! Csak nyerhetsz vele.