Kultúra

Klasszikus magyar filmből készül színpadi változat

Bereményi Géza Eldorádójának színpadi változatát mutatja be a József Attila Színház február 8-án Funtek Frigyes rendezésében.

Az Eldorádó a Teleki téri piac, egy kereskedő és a családja története, amely a második világháború után kezdődik és az 1950-es évek első felében fejeződik be. A darab nem a filmforgatókönyvnek, hanem a témának a színpadi változata, önálló színmű – számolt be róla az MTI. A színpadi művet is jegyző Bereményi Géza felidézte, hogy Az arany ára címmel korábban már készült színházi adaptáció az 1988-as filmből, de a mostani egy tejesen új előadás lesz.

Bereményi Géza filmrendező saját örök klasszikusa, az Eldorádó színpadi adaptációjának sajtótájékoztatóján a VIII. kerületi Teleki téri piacon Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A darabot Funtek Frigyes rendezi, aki hosszú évek óta csak vidéki színházak meghívására látogat haza Franciaországból, és mintegy 30 év után dolgozik újra Budapesten. A rendező kiemelte, hogy a történetben azok a különleges emberi viszonyok érdeklik, amelyeket az ő generációja és a szüleié átélt. „Hordozunk magunkban fantasztikus terheket, súlyokat, emberi viszonyokat, szerelmeket, csalódásokat, bánatokat, kapzsiságot… Ezek mind benne vannak ebben a történetben” – tette hozzá a rendező.

A főhős, Monori szerepét alakító, a József Attila Színházban először játszó Csankó Zoltán kiemelte, hogy az előadás más lesz mint a film, és nem is szereti összehasonlítani a két műfajt. A feleségét megformáló Pikali Gerda pedig elmondta, hogy bár nagyon távol áll tőle a szerep – amely egy zárkózott figura -, ettől olyan izgalmas számára.

Pikali Gerda, Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, Csankó Zoltán és Chajnóczki Balázs színészek (b-j) Bereményi Géza filmrendező örök klasszikusa, az Eldorádó színpadi adaptációjának sajtótájékoztatóján Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A piaci játékban Bercit Chajnóczki Balázs, Gombacsikot Fila Balázs, míg Csöpit Molnár Zsuzsanna kelti életre. Marika megformálója Kovalik Ágnes, míg Tiboré Előd Álmos. Tulipánként Újvári Zoltánt láthatja a közönség. Skultétiként Kiss Gábor alkuszik, Tarzanként pedig Galkó Balázs áll színpadra. A történethez vadonatúj zene is született, amelyet Mátyássy Szabolcs írt. A premier február 8-án lesz.