Kultúra

A galamb papné a Dunán

Tévéfilm a javából! Vitézy László rendezésében, Pindroch Csaba, Szirtes Ági, Bánovits Vivianne főszereplésével. A 2013-ban forgatott filmben a békebeli Magyarországot tárj elénk Vitézy.

A gáti református pap, Pap Énók házasodik. Eljegyezte a méltóságos kisasszonyt, malomszegi és zádori Zádor Icát. A húsvéti „papnéválasztó bálon” Énók harmincöt gáti lány közül választhatott volna magának feleséget, de ő a harminchatodikat, Icát, a pesti kisasszonyt kérte meg.

Énók paraszti származású, tanulással küzdötte fel magát a vidéki értelmiségi középosztályba. Ica – egy tönkrement nemesi család sarja, – Budapestről érkezik a rangon aluli házasságba, de Énók hivatali emelkedése visszajuttathatja a család lecsúszása miatt elvesztett, magasabb társadalmi körökbe.

Szerelemből házasodtak ugyan, de mindkettőjüket érdek és elvárás is vezérelte e döntésükben. Ica eleven, igazi nagyvilági nő, elégedetlen, unatkozik, visszavágyik a pesti életbe, társaságba. Különös szórakozásra talál: hol öleli, hol gyötri urát. Énók fülig szerelmes, mindent eltűr, cserébe boldogan fogadja a jutalmul kapott csókokat. Kettejük édes civódása azonban csak addig tét nélküli, míg vissza nem tér a faluba a fiatal, szoknyavadász földbirtokos, Thorsa Ábris…

Fotó: Médiaklikk

Mi? Mikor? Hol? A galamb papné, január 22-én, 21:30-tól a Dunán!

Forgatókönyvíró: Vitézy László, Sz. Szabó István
Zene: Ökrös Csaba
Operatőr: Markert Károly, Pap Ferenc
Rendezte: Vitézy László

Szereplők:
Bánovits Vivianne (Ica)
Pindroch Csaba (Énók)
Adorjáni Bálint (Thorsa Ábris)
Székely B. Miklós (Mesélő)
Szirtes Ági (Zsuzsi)
Nemes Wanda (új Zsuzsi)