Életmód

Így léphetsz naponta tízezret könnyedén

Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a megfelelő mennyiségű mozgás. A séta, mint mozgási forma, egyre népszerűbb. A hétköznapi rohanásban nem könnyű teljesíteni, de van rá fortély, miként teljesíthető.

Ahhoz, hogy az egészséges táplálkozásod kiegészítsd a megfelelő mennyiségű mozgással, az intenzív séta jó megoldás lehet. Ahhoz, hogy kondiban tartsd magad a 7-10 ezer lépés mennyiség az ideális. Bár nem túl megerőltető, mégsem túl könnyű összehozni naponta ezt a mennyiséget.

Fotó: shutterstock/ Vera Petrunina

Az egyik jó módszer arra, hogy teljesítsd a napi lépésszámot az, ha igyekszel mindenhová gyalog járni. Például a boltba, postára vagy akár a könyvtárba.

Az is remek megoldás, hogy egy megállóval előbb leszállsz és hazáig gyalogolsz. Esetleg induláskor gyalogolsz le egy-két megállót. Ha emeletes házban laksz, akkor megteheted, hogy nem lifttel mész fel, hanem a lépcsőn. Ha van nálad teli szatyor, annál jobb. Úgy még hatékonyabb az edzés. Ugyanígy reggel is leszaladhatsz a lépcsőn, amikor elindulsz.

Ha autóval jársz dolgozni, akkor megteheted, hogy megállsz egy park előtt és sétálsz egy fél órát.
Amennyiben otthon vagy egész nap, esetleg otthonról dolgozol, akkor próbálj meg félóránként felállni és jó pár lépést megtenni. Például kimehetsz a konyhába inni egy pohár vizet, kimehetsz a mosdóba vagy meglocsolhatod a növényeket. A lényeg, hogy mozogj és járkálj.

Azért, hogy fenntartsd a motivációt, érdemes valamivel mérni a napi teljesítményed. Erre több lehetőség is a rendelkezésedre áll. Beszerezhetsz egy okos karkötőt vagy okosórát. De egy mobiltelefonos app is megfelelő lehet. Ez utóbbi azért is jó, mert sok más adatot is fel tudsz vinni és teljes képet kaphatsz a fizikai állapotodról. Sőt, akár figyelmeztet is arra, ha nem volt még meg a napi penzum. Arra azért ügyelj, hogy ha épp otthon vagy és ott teljesítenéd a napi lépésadagod, akkor legyen a zsebedben a telefon, a karodon a karkötő vagy óra. Ugyanis, ha nincs, akkor nem is mérnek ezek a szerkezetek és nem fogod tudni, hogy kész vagy-e a napi előírással.