Csillagok

Ma született Nastassja Kinski, az erotikus jelenetekből ismert színésznő

A legendás színész Klaus Kinski lányának életkora azonban talány, egyes források szerint ugyanis 1961-ben, míg megint mások szerint 60-ban vagy 59-ben látta meg a napvilágot. Egy közös van csupán a dátumokban: január 24.!

Nyugat-Berlinben született a híres színész, a családja révén lengyel gyökerekkel is rendelkező Klaus Kinski és az író Ruth Brigitte Tocki lányaként. 13 éves korában már Wim Wenders Téves mozdulat című filmjében szerepelt, majd német televíziók foglalkoztatták – sikerrel, hisz több, gyerekszínésznek járó díjjal jutalmazták.

Nastassja Kinski német színésznő átveszi a kortárs filmművészetben nyújtott kiemelkedő teljesítményéért járó életműdíjat. (MTI/EPA/Urs Flüeler)

Kamaszkorában azonban olyannyira elhidegült apjától, hogy otthagyta iskoláit, elköltözött és modellnek állt. Egy külföldi fotózáson találkozott a nála 28 évvel idősebb Roman Polańskival, akivel összeköltözött, és segítségével folytathatta színművészeti tanulmányait, többek között a New York-i Actors’ Studioban.

Az ismertséget az Amerikában, 1979-ben készült Polanski-film, az Egy tiszta nő hozta meg számára, vagyis elsősorban a film erotikus jelenetei azok, amelyek minden férfinak megmaradtak szerepének megformálásából és évekig álmodoztak róla. Néhány évig továbbra sem színészi kvalitásai, inkább testi adottságai révén kapott szerepeket. A brit Tony Richardson filmjében, a Hotel New Hampshire-ben – ahol egy medvebőrbe bújva játszott – azonban bizonyította rátermettségét színművészként is. Később Wenders foglalkoztatta a 80-as évek szexszimbólumává vált színésznőt.

A színésznő a nyolcvanas évek elején Demi Moore lakótársa is volt, sőt egyszer börtönbe is került Németországban, mert bérlet és jegy nélkül utazgatott a helyi közlekedési eszközön és a lakcímére kipostázott büntetéseket sem fizette be. Jó magaviselete miatt szerencsére nem kellett néhány napnál többet raboskodnia.

Nastassja Kinski (MTI/EPA/Urs Flüeler)

Nastassja Kinskinek két házasságból három gyermeke van. 1984-ben született első fia, Aljosha, akinek Vincent Spano az édesapja. Ugyanebben az évben hozzáment Ibrahim Moussa egyiptomi producerhez, akitől született egy lánya, Sonja. Moussától való különválása után beleszeretett a legendás zeneszerző–producerbe, Quincy Jonesba, akitől Kenya Julia nevű lánya született.

Magyarországon is forgatott: a Gárdos Éva rendezésében készült Amerikai rapszódiában játszott egy magyar származású anyát.