Életmód

Biztos, hogy minden tápanyagot beviszel vegaként?

A szervezetnek rengeteg olyan tápanyagra van szüksége, ami a minőségi húsban megtalálható. Vegetáriánusként nagyon fontos, hogy ezeket a tápanyagokat mind pótold más-más élelmiszerekkel.

Ha a #Veganuárral kezded ezt az életformát, akkor különösen fontos, hogy betartsd ezeket a tippeket. Bár, ha még sohasem hagytad el az állati eredetű ételeket jobb, ha először csak vegetáriánus leszel és csak azután térsz át a vegán életmódra. Lássuk, melyek ezek a vitaminok és hogy mely élelmiszerekkel pótolhatod.

Fotó. shutterstock/ Prostock-studio

Kalcium
A kalcium nagy szerepet játszik a csontok és a fogak épségében. Ezért napi szinten kell fogyasztanod, hogy egészséges maradj. Érdemes mindenképpen gyakran beépítened az étrendedbe a brokkolit, tofut, tejtermékeket, ha nem vegán vagy, és a zöld leveles zöldségeket.

Jód
A jód a pajzsmirigy működéséért felelős tápanyag, hiányával fáradékonyság, koncentrációs zavarok és akár pajzsmirirgy-alulműködés is előfordulhat. Heti rendszerességgel fogyaszd pótlására az áfonyát, epret, aszalt szilvát, burgonyát, himalájai kristálysót. Valamint, ha nem vegán vagy, akkor gyakran legyen a menüdben tojás, joghurt és tej.

Vas
A vas a szervezet számára elengedhetetlen, mert a vörösvérsejtek működésének alapeleme. Legtöbbet a húsokból nyeri a szervezetünk. A vashiány fáradékonysághoz, hajhulláshoz, fejfájáshoz és szédüléshez vezethet. Napi szinten pótold a vasat fehér babbal, lencsével, csicseriborsóval, kesudióval, céklával, spenóttal, és mazsolával. Emellett ügyelj arra, hogy kevesebb kávét és teát igyál, mert a koffein megakadályozza a vas felszívódását a szervezetben.

Omega-3 zsírsavak
Az Omega-3 a szívműködést segíti, kordában tartja a koleszterinszintet, ezáltal csökken a szívinfarktus esélye. Ennek elkerülésére fogyassz heti szinten repceolajat vagy szójaolajat, dióféléket, lenmagot és pisztáciát.

Fehérje
A fehérjének alapvető szerepe van az izmok fejlődésében, a fogyókúrában, illetve a testsúly megtartásában és a szervek egészségében. Napi szinten szükséges pótolni. Egyél sok hüvelyes zöldséget, szójából készült ételt, lencsét, dióféléket. Ha nem vagy vegán, akkor tojást és sajtot is.

B2-, B-12-vitaminok
A B2-vitamin az immunrendszer helyes működésében játszik főszerepet, illetve a hormonális egyensúlyért is felelős. Pótolhatod gombával, szójatejjel és joghurttal. A B12-vitamin, a vörösvérsejtek termelésénél játszik kulcsfontosságú szerepet, ezáltal megelőzve a vérszegénységet. Ez a bizonyos vitamin kizárólag csak állati eredetű ételben található, így a vegetáriánusoknak a tojás, sajtok, tej a megoldás, viszont aki vegán életmódot folytat, annak nagyon fontos, hogy tabletta formájában pótolja, vagy B12-vitaminnal dúsított gabonapelyhet fogyasszon, mert betegségekhez vezethet a hiánya.