Csillagok

56 éves lett a csodaszép Bridget Fonda

A kétszeresen Golden Globe-díjra jelölt, mára visszavonult amerikai színésznő, Bridget Jane Fonda ma ünnepli születésnapját. A színésznő olyan nagy filmekben mutatta meg tehetségét, mint A Keresztapa, A bérgyilkosnő, a Sorsjegyesek, vagy az Egyedülálló nő megosztaná.

A híres színészcsaládból származó színésznő Los Angelesben, Kaliforniában látta meg a napvilágot 1964. január 27-én. Nagyapja, a legendás filmszínész Henry Fonda, édesapja Peter Fonda, színész, rendező, forgatókönyvíró és nagynénje, Jane Fonda a kétszeres Oscar-díjas színésznő. Édesanyja, Susan Jane Brewer szintén művész.

Bridget Fonda
Fotó: Shutterstock

Bridget Fondát, nagynénjéhez hasonlóan már egészen kiskorában felfedezte a szórakoztató ipar. Első szerepét 5 éves korában játszotta a Szelíd motorosok című filmben, amelyben együtt játszhatott apjával, a vad motorosokat alakító Peter Fondával. A partnere édesapja mellett Jennis Hopper volt, aki egy olyan hippikommunába látogat el, ahol Bridget Fonda egy ott élő kislányt játszik.

1988-ban, 24 éves korában kapta meg élete első jelentős filmszerepét a Botrány című brit drámában, amiért Golden Globe-díjra jelölték, mint legjobb női mellékszereplőt. Még ugyanebben az évben A szerelem megvár című romantikus filmben és a Táncőrület című filmekben is szerepet kapott.

Karrierje áttörését 1990-ben hozta el neki A Keresztapa III. című legendás film, amelyben egy újságírónőt alakított. Két évvel ezután kapta meg az egyik legismertebb szereéte, az Egyedülálló nő megosztaná című filmben, amiben egy jóhiszemű kedves nőt alakít, akit az őrületbe kerget a pszichopata lakótársa.

Bár addigra kialakulni látszott, hogy a színésznő a romantikus filmekben arat sikert, ezekben is a kedves, de nagyon okos és karizmatikus naiva szerepköreiben, 1993-ban mégis kipróbálta magát az akciófilm világában. A bérgyilkosnő című alkotásban Bridget Fonda egy teljesen új arcát mutatta meg a nagyközönségnek, bár egy filmkritikus provokatívan és gúnyosan öntudatosnak nevezte az alakítását. Egy évvel ezután, Fonda egy sokakat elbűvölő filmvígjátékba hozta a jószívű, bájos nő szerepét, a Sorsjegyesekben, amiben az akkor már világsztár Nicholas Cage oldalán játszott főszerepet.

1997-ben egy repülőgépen találkozott a már akkor is lehengerlő rendezővel, Quentin Tarantinóval, akit olyannyira elvarázsolt a színésznő ellentétes személyisége, hiszen Bridget Fonda egyszerre volt törékeny és kedves, miközben elszánt és karakán, hogy felajánlotta neki Melanie szerepét a Jackie Brownban.

Majd egy televíziós produkcióban kapott lehetőséget, az Esthomály című tévéfilmben, amiért Primetime Emmy-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában.

Az 1990-es évek végére nem nagyon kapott szerepeket és pályafutása hanyatlani látszott. 2001-ben újra rákacsintott a szerencse, az Amy után című tévéfilmben olyan varázslatos volt az alakítása, hogy megkapta második Golden-Globe jelölését. Ezután, bár szerepelt egy-két alulértékelt filmben, mint például a Sárkány csókjában, vagy A hókirálynőben, nagyobb sikert már nem ért el, és 2002 óta nem játszott több filmben.

Bridget Fonda és Danny Elfman
Fotó: Shutterstock

2003 februárjában súlyos autóbaleset szenvedett, a malibui Pacific Coast autópályán, ahol egyébként Nick Nolte és Robert Downey Jr. is, Fondát súlyos sérülések érték, de teljesen felépült. Érdekes, hogy ugyanebben az évben szeretettek egymásba Danny Elfman híres zeneszerzővel, akivel azóta is boldog házasságban élnek, és egy Oliver nevű fiúk született. Bridget Fonda több interjújában is úgy nyilatkozott, hogy nem élte meg katasztrófaként karrierjének befejeztét, helyette szép emlékekkel tekint vissza a filmezésre, összességében úgy véli, ennek így kellett történnie és inkább a kiegyensúlyozott, békés családi életet választotta. Nem minden karrier tart örökké, de attól még lehet ugyanannyira csillogó és nagyszabású, még ha rövidebb ideig is tart.