Közélet

Michelin: nem csillapodnak a kedélyek az elvett csillag után

Nem minősítenek le más háromcsillagos franciaországi éttermeket a Michelin 2020-as kiadásában.

Ahogy korábban megírtuk, nagy szenvedélyeket váltott ki Franciaországban, hogy megfosztották egyik csillagától a két éve elhunyt Paul Bocuse Lyon melletti legendás éttermét.

A francia gasztronómia pápájának tartott konyhafőnök vendéglője, a Collonges-au-Mont-d’Or-ban működő L’Auberge du Pont de Collonges 1965 óta megszakítás nélkül viselte a maximálisan adható három Michelin-csillagot, ami rekord az étteremkalauz történetében. A Michelin indoklása szerint Paul Bocuse utódainak nem sikerült tartaniuk a háromcsillagos színvonalat, és tartoznak a vendégeknek azzal, hogy ezt jelzik is nekik a kalauzban – írja az MTI.

Az étteremkalauz vezetője, Gwendal Poullennec a napokban személyesen látogatott a kelet-franciaországi vendéglőbe, hogy tájékoztassa a személyzetet az új minősítésről. “Egy csillag elvesztésének nagy érzelmi, sőt olykor gazdasági kihatása van. A Michelin a lehető legnagyobb jóindulatot tanúsítja, ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy személyesen tájékoztassuk döntéseinkről a séfeket vagy más felelős vezetőket” – mondta az igazgató.

Paul Bocuse sztárséf egy svájci étterem bejáratánál 2004 április 22-én. Fotó: EPA/SANDRO CAMPARDO

Poullenec biztosította a L’Auberge du Pont de Collonge szakácsait, hogy folytatódni fog a 61 éve tartó együttműködés az étteremmel, amelynek új vezetőit “dinamikusnak” nevezte.

Az igazgató védelmébe vette a Michelin ellenőreit, hangsúlyozva, hogy 15 országot és legalább 25 nemzetiséget képviselnek, és magasan képzett vendéglátóipari szakemberek, akik további hosszú kiképzést kapnak terepen a Michelin csapatához való csatlakozás után.

Az ellenőrök felkészültségét többek közöttt Marc Veyrat híres francia séf vonta kétségbe, aki tavaly pert indított az étteremkalauz ellen az után, hogy a La Maison des Bois nevű étterme tavaly csak két csillagot kapott a korábbi három helyett. A konyhafőnök a pert elveszítette.

A Michelin 2020-as franciaországi étteremkalauzát hétfőn mutatják be Párizsban.