Kultúra

Megható film Nobel-díjas regény alapján

A magyar színjátszás színe-java feltűnik a 2004-ben bemutatott, a Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készült filmadaptációban

Kertész 2002-ben irodalmi Nobel-díjat kapott, utána nem kellett sokat várni, hogy az egyik leghíresebb regényéből, a Sorstalanságból film készüljön. A filmet az Oscar-díjra jelölt Koltai Lajos rendezte, az operatőre Pados Gyula volt, aki azóta is olyan filmek képi világáért felel, mint a Jumanji,  a zenét pedig a legendás, Oscar-díjas, Ennio Morricone szerezte.

A színészek között a magyar színészek színe-java megjelenik a vásznon (mos tévében): Benedek Miklós, Molnár Piroska, Schell Judit, Haumann Péter, Nagy Marcell.

Fotó: Médiaklikk

Köves átlagos zsidó kamaszfiú átlagos sorssal Budapesten, 1944-ben. Nem sokkal azután, hogy apját munkaszolgálatra viszik, őt is elfogják, majd bevagonírozzák és Auschwitzba, onnan pedig Buchenwaldba szállítják. Köves nem lázad sorsa ellen, nem lepődik meg, nem keres kiutat. Átmeneti barátságokra tesz szert, felnőttek és gyerekek; flegmák és rémültek, alkalmazkodók és vagányok bukkannak fel mellette a tömegből, és sodródnak el mellőle. Ő pedig csak van, és megfigyel; egész addig, míg sok véletlennek és szerencsés vagy szerencsétlen fordulatnak köszönhetően haza nem kerül. Hisz nincs olyan képtelenség, amit ne élhetnénk túl.

Mi? Mikor? Hol? január 27-én, 21:25-től a Dunán!

Forgatókönyvíró: Kertész Imre
Operatőr: Pados Gyula
Rendezte: Koltai Lajos

Szereplők:
Nagy Marcell (fiú)
Gazsó György (Sütő úr)
Bán János (apa)
Schell Judit (mostohaanya)
Herrer Sára (Annamária)
Koós Olga (mostohaanya anyja)
Molnár Piroska (Terka)
Kishonti Ildikó (Vili bácsi felesége)
Benedek Miklós (Vili bácsi)
Haumann Péter (Lajos bácsi)
Baranyi László (rokon)
Kun Vilmos (nagyapa)
Bakó Márta (magymami)
Komlós István (férfirokon)
Meszléry Judit (rokon)
Szotak Andrea (rokon)
Tóth Ildikó (anya)