Közélet

Világszintű újítás a pénzügyeinkben

A valaha volt legnagyobb egyszeri beruházás a bankszektorban, több százezer munkaórát fordítottak a kifejlesztésére.

Március másodikán elindul az azonnali fizetések rendszere, a tesztelések alapján sikeres indulással számolnak – mondta Kovács Levente a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Hozzátette: az azonnali átutalás bevezetését a jegybank szabályozza és felügyeli, a bankszektor 30-40 milliárd forintot költött az új rendszerre.

Ez a rendszer a magyar bankszektor valaha volt legnagyobb egyszeri beruházása, több százezer munkaórát fordítottak a kifejlesztésére. Úgy vélte, ez is mutatja a bankszektor elkötelezettségét a rendszer sikeressége iránt, ami új pénzforgalmi korszakot hoz a magyar gazdaságba.

Fotó: Pexels/CCO License

Kiemelte, hogy a 10 millió forintos tranzakciós limit világviszonylatban is egyedülállónak számít alapszolgáltatásként.

A bankszövetség elnöke kifejtette, szeretnék elérni, hogy a lakossági elektronikus pénzforgalom utáni tranzakciós adó kivezetése a következő hónapokban megtörténjen. Ezt követően a bankok közötti verseny eredményeként új, a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb árazású számlacsomagok fognak megjelenni – jelezte.

Véleménye szerint az azonnali fizetési rendszerhez új folyószámlacsomagokra és új pénzforgalmi alkalmazásokra van szükség.

Megemlítette, hogy a babaváró hitelezés tavaly öt hónap alatt meghaladta a 400 milliárd forintot, a jelentős érdeklődést jól kezelte a szektor. Ez a piacot jelentősen átalakította, és hozzátett a hitelezés lendületéhez.

Szólt arról is, hogy az idén 226 milliárd forint tranzakciós bevétellel számol a kormány.