Életmód

Öt szabály a hosszabb életért

Sosem késő áttérni az egészséges életmódra azért, hogy hosszabban és betegségek nélkül élhessünk. Mindezt már klinikai megfigyelések is alá támasztják.

Az egészséges életmód nem csak marketing fogás, hanem valóban hozzájárul ahhoz, hogy tovább élhessünk kínzó betegségek nélkül. A bostoni Harvardi Egyetem Orvostudományi Karának kutatói tényekkel és adatokkal be is bizonyították mindezt. Több mint húsz éven át tartó kísérletükben mintegy 110 ezer ember életét követték végig ötven éves koruktól.

Fotó: shutterstock/ Monkey Business Images

Az ötvenes alanyokat arra kérték, hogy öt egészséges szokásból legalább négyet kövessenek hátralévő életük során. A szabályok, amelyekből választhattak négyet: sose gyújtsanak rá, táplálkozzanak kiegyensúlyozottan, naponta fél órát mozogjanak, testtömegindexük (BMI) legyen 18,5 és 24,9 között, valamint a nők ne igyanak napi egy kis pár bornál, a férfiak egy korsó sörnél több alkoholt.

Természetesen volt, aki képes volt betartani és volt olyan, aki nem. Hosszú távon bebizonyosodott, hogy azok jártak jól, akik legalább négyet betartott ezekből a regulákból. A nők közül, akik betartották az előírásokat átlagosan 34 évig éltek még rák, szív- és érrendszeri betegségek és 2-es típusú diabétesz nélkül. Azok, akik nem fogadták meg tíz évvel kevesebbet éltek. Mindezalatt a férfiak, akik egészséges életmódra váltottak 31 évvel éltek tovább, amely hét évvel több azoknál, akik nem fogadták meg a jótanácsokat.

Mindezek ellenére a kutatók azt mondják, hogy az egészséges életmód jó, de nem csodaszer a betegségek ellen. Ugyanis egészségünket befolyásolhatják az őseinktől örökölt gének. Ráadásul megfigyeléseiket önkéntesen bevallott adatok alapján végezték, így lehetnek benne tévedések.

De a jó hír az, hogy azok, akik egészséges életmódra váltottak és mégis valamely súlyos betegséget diagnosztizálták később nála, a túlélési esélyei sokkal jobbak voltak. Vagyis le tudta küzdeni akár a rákot, szívbetegséget vagy a 2-es típusú cukorbetegséget.

Az is bizonyossá vált, hogy a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása java részt azért az életmód függvényében sújtja az embereket. Ugyanakkor a tudósok szerint az elhízás vagy a túlsúly a rák 13 fajtájának – köztük a mell-, a bél-, a vese-, a máj és a nyelőcsőrák – kockázatát növeli.

A vizsgálat eredményeit a British Medical Journal-ben tették közzé.

Azt is megfigyelték, hogy a nők közül azok váltak a legrosszabb egészségi állapotban koruk előrehaladtával, akik elhízottak voltak – közölte az MTI a BBC hírportáljára hivatkozva. Férfiaknál pedig az elhízás és a napi 15 szál cigarettánál több elszívása okozott komoly betegségeket.