Csillagok

Ma ünnepli 56. születésnapját a Jászai Mari-díjas színész, Görög László

Görög László a szerepeiben mindig is igyekezett követni a Sztanyiszlavszkij-féle befelé figyelés, a mély karakterépítés módszerét, így minden alakítását a legrétegzettebb módon adja és adta át a nagyközönségnek.

Görög László 1964. február 3-án látta meg a napvilágot Debrecenben. Egy testvére van. Egészen a gimnáziumi tanulmányai végégig csillagász szeretett volna lenni, de egy hirtelen ötlettől vezérelve, mégis felvételizett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ahova másodjára fel is vették. Gyakorlatát a két éven át a Vígszínházban töltötte, ahol társulati tagként szerződött. A diploma megszerzése után, 1987-től 1989-ig a Pesti Nemzeti Színházban játszott, majd 2000-ig a Radnóti Miklós Színházhoz szerződött.

Görög László Allen Felix szerepében Woody Allen Játszd újra, Sam! című romantikus vígjátékának próbáján a szombathelyi Weöres Sándor Színházban. MTI Fotó: Büki László

Ezután a színész úgy döntött, itt az ideje, hogy szabadúszóként érvényesüljön, de Budapesten nem talált elég lehetőséget, így 2001-ben csatlakozott az egri Gárdonyi Géza Színházhoz, ahol egészen 2011-ig dolgozott. A több mint egy évtizedig tartó munkája után a Gárdonyi Színházban, újabb változás következett be a színész életében. 2012-től, egészen napjainkig, a Miskolci Nemzeti Színház művésze, de az ott töltött évek alatt, vendég művészként játszott számos helyen, mint a szombathelyi Weöres Sándor Színházban, a Pesti Színházban, a Vígszínházban, az Arany János Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban, a Komédiumban, a Szigligeti Színházban, a Nemzeti Színházban és a Magyar Színház darabjaiban is.

Mindezek alatt a Miskolci Nemzeti Színház tagja, ahol az életét meghatározó szerepeket játszhatta, többek között Mitch szerepét a Vágy Villamosában, Higgins Professort a My Fair Lady-ben, Amos Hartot a Chicago című musicalben, Szorint a Sirályból, és címszerepet a Woyzeck-ben.

A színpadi szerepei mellett számos nagy sikerű magyar filmben játszott, úgymint a Szamba, a Jumurdzsák gyűrűje, a Valami Amerika, az Argo vagy éppen a Szinglik éjszakája. Emellett emlékezetes alakítást nyújtott, olyan népszerű magyar sorozatokban, mint az Angyalbőrben és az Öregberény című szériákban.

A címszereplőt alakító Görög László Georg Büchner Woyzeck című művének próbáján a Miskolci Nemzeti Színházban. MTI Fotó: Vajda János

Görög László szinkronszínészként is elismert, jellegzetes hangját hallhattuk a Taxi, a Baywatch, vagy a Rendőrakadémia című filmekben, vagy éppen a BBC által készített sorozatban, a Sherlockban.

Görög László rendezőként is dolgozott, 2003-től egészen napjainkig. Fontosabb rendezései, a Schiller: Ármány és Szerelem, Berkoff: Nyafogók, Frederico Gracia: Vérnász, Füst Milán: Máli néni és Paul Portner: Hajmeresztő.

Munkásságáért 1994-ben elnyerte a Jászai Mari-díjat, 2004-ben pedig Berkoff Nyafogók című darabjának rendezéséért az egri Napsugár-díjat.

A Szamba című film forgatásán, egymásba szerettek Hernádi Judittal, akivel 12 éven át éltek élettársi kapcsolatban. Ezután 2010-2015 között Sirokay Bori dramaturg volt a felesége, majd 2017-ben Czakó Julianna színésznővel kötött házasságot, akitől 2017-ben született egy kislánya.