Életmód

Ezek az ételek erősítik az idegrendszert

Az emberi szervezetben az idegrendszernek minden működési folyamatban komoly szerepe van. Ezért kell ügyelnünk rá, hogy épen tartsuk. Az erősítése érdekében nem árt néhány ételt gyakran fogyasztanunk.

Egyes vitaminok és ásványi anyagok elengedhetetlenek az idegrendszer helyes működéséhez, pont emiatt nagyon fontos, hogy ezekből elegendő mennyiséget bevigyünk a szervezetünkbe. Egyes neurológiai betegségeket, hormonbetegségeket vagy a memória zavart és a depressziót is megakadályozhatjuk, ha tudatosan figyelünk a helyes táplálkozásra. Ezek a B-vitaminok, a mangán, a cink, a vas, a magnézium vagy épp az ómega-3 zsírsavak, melyek hatalmas segítséget nyújtanak a stresszoldásban, a nyugodt, kiegyensúlyozott közérzetben és a szellemi frissesség megőrzésében. Persze ezeket kapszula formában is bevihetjük, de a legegészségesebb mégis az, ha az ételekből tudnak hasznosulni a szervezetben.

Fotó: shutterstock/ Olena Yakobchuk

Tojás
A tojás dúskál B-vitaminokban, főleg B5 és B12-vitaminokban, melyek a szellemi teljesítményt növelik. Magnéziumban is bővelkedik valamint mangánban és cinkben is, melyek a hormonrendszert támogatják.

Máj
A népi gyógyászatban sokszor javasolták a máj fogyasztását azoknak, akik levertséggel, rossz közérzettel küzdöttek. A májnak rendkívül magas a B-vitamin, a cink, a mangán és a vas tartalma.

Sajtok
A sajt segít pótolni a cink hiányát a szervezeteben, illetve egyes sajtoknak, mint például a brie-nek és a fetának, rendkívül magas a B3-, B5- és B12-vitamin tartalmuk.

Humusz
A csicseriborsó talán az egyik legjobb cink- és magnéziumforrás, és ez a finomság a memóriát is serkenti.

Hüvelyesek
A lencse vagy a bab is bővelkedik magnéziumban és cinkben, emellett alapvető B-vitamin-források. Mivel tele vannak rostokkal, ezáltal még az emésztésre is jó hatással vannak.

Diófélék
A csonthéjasokban mind az az ásványi anyag meg van, melyek az idegrendszert segítik. Bővelkednek kalciumban, szelénben, cinkben és mangánban, de még ómega-3 zsírsavat is tartalmaznak.