Csillagok

51 lett a Jóbarátok népszerű színésznője

Jennifer Anistont a legtöbben csak Rachel-ként ismerik a közismert amerikai televíziós sorozatból, a Jóbarátokból, amely tíz éven keresztül szögezte a nézőket a képernyő elé.

Édesapja a görög származású színész John Aniston, keresztapja pedig a Kojaket alakító Telly Savalas.
Gyermekkorát Kaliforniában, majd később New Yorkban töltötte, élt egy évet Görögországban is. 9 éves volt mikor szülei elváltak, két fiútestvére édesapjukkal maradt, ami miatt Jen olyannyira neheztel édesanyjára, hogy még az esküvőjére sem hívta meg.

Jennifer Aniston amerikai színésznő, miután átvette a drámasorozatok legjobb női főszereplőjének járó elismerést Fotó: MTI/EPA/David Swanson

Jenniferre már gyerekként nagy benyomást tett a színészek világa, egyrészt édesapja, másrészt keresztapja révén. 11 évesen beiratkozott a Rudolf Steiner School drámaklubjába, ahol a tanintézet arra törekedett, hogy a tanulók valamilyen más művészeti ágat is elsajátítsanak. Jennifer a festészetet választotta. Később, mikor színészi karrierje beindult és mindenki megismerte nevét, egyik festményét ki is állították a New York-i Metropolitan múzeumban.

A színésznő az 1990-ben debütált a vásznon a Hogyan töltöttem a nyaram című filmmel, majd a rövid életű Molloy című sorozatban szerepelt. Kisebb szerepeket követően, 1994-ben a Jóbarátok című televíziós sorozattal ért el csúcsra és szerzett hírnevet magának világszerte.

Eredetileg Monica Geller szerepére jelentkezett, de Rachel szerepéhez jobban tudott idomulni. A sorozat hatalmas siker lett, 10 évad készült belőle. A szereplők közül Jennifer lett a legnépszerűbb, frizuráját tömegek utánozták. Öt Emmy-díjra jelölték, és az utolsó két évadért egymillió dollárt kapott epizódonként, ezzel be is került a 2005-ös Guinness Rekordok Könyvébe. Mindemellett a sorozat készítői a mai napig egy nagyfilm elkészítésében reménykednek, és újra meg újra felmerül a folytatás lehetősége is.

A sorozat egyéb filmszerepeket is hozott Jennifer számára, akit a rendezők elsősorban romantikus filmszerepekkel keresték fel, játszott a Derült égből Pollyban, a Szakíts, ha bírszban, a Sejtcserés támadás, a Kellékfeleség a Családi üzelmek vagy a Förtelmes főnökök 1-2 című filmekben. Szerepelt együtt Jim Carey-vel, Ben Stillerrel és Vince Vaughnnal is.

2016-ban került a mozikba az Anyák napja, amit a Gólyák című animációs film követett, melyben a hangját kölcsönözte az egyik szereplőnek. 2017-ben a Yellow Birds, 2018-ban a Dumplin’ című komédia, 2019-ben a Murder Mistery, és 2020-ban a The Fixer című filmekben játszott főszerepet.

Justin Theroux és Jennifer Aniston a 2015-ös Oscar Party Fotó: iStock.com/ Kathy Hutchins

Jennifer korábban Adam Duritz, John Mayer zenésznek, majd Paul Rudd és Tate Donovan színészeknek volt a párja. Magánélete akkor került a figyelem középpontjába, amikor összejött Brad Pitt-tel. Ezt a kapcsolatot a sajtó nagy érdeklődéssel figyelte. 2000. július 29-én összeházasodtak, pazar lakodalmat tartottak Malibun, de a rózsaszín felhőket 2005-ben válás követte.

Brad Pitt után a színésznő Vince Vaughnnal jött össze, akivel 2006 decemberében szakítottak. 2011 májusában Aniston kapcsolatot kezdett Justin Theroux forgatókönyvíróval és színésszel. Egy évvel később megtartották az eljegyzést és három évvel később meglepetés esküvő keretében házasságot kötöttek.