Kultúra

Koncertekkel és meglepetésekkel készül születésnapjára Hobo

Február 13-án ünnepli 75. születésnapját Földes László Hobo. A jeles jubileum kapcsán országos és erdélyi turnéra indul, melynek utolsó állomása decemberben lesz, a Papp László Budapest Sportarénában.

Földes László Hobo a magyarországi blues egyik úttörője, jelenleg zenészként szabadúszó, előadóként pedig 2013 óta a Nemzeti Színházban játszik. Nehéz elhinni róla, hogy 75 éves lesz, mert fittségét és energiáját egy 30 éves is megirigyelné. Szerencsére a korát ő sem érzi, ahogy az ünnepi koncertsorozat sajtótájékoztatóján elmondta, túl sok még a terve.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

„A következő két évre be vagyok táblázva, és annyi ötletem van, hogy kétségbe is vagyok esve, hogy már nincs annyi időm…” – mondta Hobo, aki 23 évesen kezdte a pályafutását. Azóta több mint hatezer fellépésen van túl itthon és húsz országban összesen, 50 albumot, 9 könyvet adott ki, 6 színpadi mű, 6 monodráma, és 9 színházi szerep, irodalmi est köthető a nevéhez. Együtt dolgozott Ascher Tamás, Jordán Tamás, Csiszár Imre, Szikora János, Vidnyánszky Attila, Szomjas György, Magyar Dezső, Bódy Gábor és Székely Orsolya rendezőkkel.

A Hobo Blues Band mellett együtt dolgozott Presser Gáborral, Tomsits Rudolffal, Márta Istvánnal, Fekete Kovács Kornéllal, Madarász Gáborral, Ferenczi Györggyel, Lakatos Tónival, Dés Lászlóval, Szirtes Edina Mókussal, Verebes Ernővel, Szakcsi Lakatos Bélával és még számtalan más muzsikussal, akiktől elnézést kér, hogy nem említette meg őket.

Fotó:MTI/Illyés Tibor

Hobo kicsit meglepődik azon, amikor a rajongók, vagy akár a sajtó úgy emlegeti a pályafutását, mint egy életmű. Szerinte neki ilyen nincs, de a díjak és elismerések, na meg a közönség mai napig tartó szeretete mást mutat.

„Sokszor látom, hogy valakit sír az előadásaimon, pedig nem az a cél, hogy megríkassam, de adni akarok, és ez jön belőlem” – fogalmazott a művész.

Egyébként két új előadást is terveznek a Nemzeti Színházban, úgyhogy Hobo tényleg nem pihen. Az Utcazenész a magyar könnyűzene történetét dolgozza fel, a 31 dosszié pedig a besúgók által Hobóról készített 31 dosszié anyagából, valamint Hobo korábban betiltott dalaiból készül. Sőt, a napokban jelenik meg Hobo Viharban születtem című könyve 2 CD-vel, amely a tavaly március 30-i arénabeli koncert kivonatos anyaga.

Fotó:MTI/Illyés Tibor

Az év csattanója pedig december 28-án egy igazi örömünnep-koncert lesz, ahol a színházi és irodalmi szerepei ez alkalommal a háttérbe kerülnek és teljes mértékben a zenét állítja a középpontba. Az Aréna koncertre stílszerűen, február 13-tól – a 75. születésnapjától – lehet jegyet vásárolni.