Csillagok

46 éves a Guiness-rekorder angol énekes

Robbie Williams ugyanis 2006-ben a világkörüli turnéjának bejelentése után, egyetlen nap alatt 1,6 millió koncertjegyet adott el. Ezzel bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.

1974. február 13-án született az angliai Staffordshire-ben. Édesapja komikus volt, aki Williams születése után három évvel ott hagyta a családot. Williamset nővérével együtt édesanyja nevelte tovább. Egy újságban talált édesanyja a hirdetésre, melyben fiúcsapathoz kerestek új tagot. Williams részt vett a meghallgatáson, majd 16 évesen a Take That ötödik tagja lett.

Robbie Williams brit énekes koncertje a budapesti Groupama Arénában 2017. augusztus 23-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs

Az együttes 1990-ben alakult az Egyesült Királyságban, akikkel közösen 25 millió lemezt adott el és hét első helyezett dal született. A Take That-bõl való távozása után az együttes feloszlott, 2005-ben azonban újra összeálltak nélküle. Robbie Williams szólókarrierbe kezdett és több albumot adott el az Egyesült Királyságban, mint bármelyik másik brit szólóénekes a történelem során. 70 millió lemezt (55 millió albumot és több mint 17 millió kislemezt) adott el eddig összesen az egész világon.

Első kislemeze 1997-ben jelent meg Old Before I Die címmel és közösen írta Eric Baziliannal és Desmond Childdal. Rögtön a második helyezést érte el a brit slágerlistákon, de a nemzetközi slágerlistákra nem jutott fel. Az egyik legsikeresebb kislemeze az Angels című lett, amely dalt egy ír zenésztől, Ray Heffernan-tól vásárolták és Williams írta át Guy Chambers-szel, 1997 decemberében jelent meg. A kislemez kétszeres platinalemez lett a BPI-n. A dal nagy siker lett Európa-szerte és Latin-Amerikában is, világszerte több mint 2 millió példányt adtak el belőle, „magasra szálló rakéta” lett. 28 hétig maradt a slágerlista első helyén, 40 hétig az első 10 között maradt a brit slágerlistán és összesen 218 hétig tartózkodott a listán.

A Millenium címû dal John Barry James Bond filmzenéje inspirálta, és Williams elsõ No. 1 kislemez lett az Egyesült Királyságban, 1998 szeptemberében jelent meg. A kislemezbõl több, mint 400.000 darabot adtak el csak Angliában, a BPI aranylemezzé nyilvánította 1998 novemberében. Az európai országokban pedig a legjobb 20 dal közé került, sikeres lett Latin-Amerikában és Ausztráliában is.

Karrierje során 70 millió lemezt (55 millió albumot és több mint 17 millió kislemezt) adott el eddig összesen az egész világon. 2000–2010 közötti az évtized harmadik legtöbbet hallgatott zenésze az Egyesült Királyságban. A lista TV-s, rádiós megjelenések számán alapszik. A listát Madonna vezeti, második helyezett a The Beatles, harmadik Robbie Williams. Williams a legfiatalabb férfi szólóénekes ezen a listán, amelyet a BBC rádió 2 műsorában, a People’s Artist Chart-on mutatott be Patrick Kielty.

Robbie Williams brit énekes és Aida Garifulllina orosz operaénekes fellép a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitóünnepségén a moszkvai Luzsnyiki stadionban 2018. június 14-én. A nyitómérkőzést Oroszország és Szaúd-Arábia játssza. (MTI/EPA/Peter Powell)

2010. november 12-én megjelent a We Sing Robbie Williams nevű karaoke videójáték, amelyben szerepel maga, az énekes is. A játék 25 dalt tartalmaz, eredeti videóklipjével együtt. A játékot a Nordic Games adta ki, az EMI engedélyével. A játék tartalmazza a Shame című kislemez klipjét is, amelyen Williams mellett Gary Barlow is szerepel egy extra, 26. lejátszható track-on.

Williamsnek számos hírességgel volt viszonya, többek között Nicole Appletonnal, az All Saints nevű lánybanda énekesnőjével. Kapcsolatuk nagy lánggal indult, de csúnyán ért véget: Appleton terhes lett, Williams pedig alig várta az apaságot, ám a nő elvetette a gyereket, mert a karrierjére akart koncentrálni. 2007-ben kezdett randevúzni Ayda Fielddel, akivel aztán Los Angelesben együtt is lakott. 2009-ben jelegyezték egymást és egy évvel később Beverly Hills-ben feleségül is vette. A párnak 2012. szeptember 18-án megszületett első gyermeke, Theodora Rose, majd 2014-ben világra jött második gyerekük is.