Közélet

Ciara: itthon is tombol, megbillent a Balaton - videóval

Országszerte erősödik a szél, emiatt több megyére és a fővárosra másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Jellemzően fakidőlések, leszakadt faágak miatt kérik a tűzoltók segítségét.

Európa-szerte tombol Ciara. A vihar több országban is hatalmas károkat okozott már, Magyarországra pedig ma érkezett meg még csak. Csehországban Több repülőjáratot is törölni kellett már. Összefoglaljuk, mi történt a mai nap.

A hatalmas szélnek köszönhetően „megborult a Balaton vize is. Hogy pontosan mit is jelent ez? Az Országos Meteorológiai Szolgálat összefoglalta egy posztban a Facebookon.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: a szél tovább erősödik, emiatt délelőtt már országszerte lehet számítani erős vagy viharos széllökésekre. Főként a Dunántúlon lehetnek viharos, óránként 70-90 kilométeres széllökések. A nap első felében ettől erősebb lökések csak a hegyekben fordulhatnak elő.

A hétfő délutáni órákban egy hidegfront érkezik, melynek környezetében országszerte viharos, elsősorban az Észak-Dunántúlon erősen viharos, 80-100 kilométeres, néhol 100 kilométer feletti széllökések is lehetnek. A hétfő esti órákra, a front átvonultával, átmenetileg mindenütt csillapodik a légmozgás, kedden napközben azonban ismét többfelé – a délnyugati országrész kivételével – viharossá, az északi országrészben erősen viharossá fokozódik a szél.

Egyelőre jellemzően a Dunántúlon, de már most is sok munkát ad a viharos szél a tűzoltóknak – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes-szóvivője az MTI-vel. Mintegy 150 riasztást kaptak a viharral összefüggésben. A legtöbb hívást Zala és Somogy megyében kapták. Jellemzően fakidőlések, leszakadt faágak miatt kérik a tűzoltók segítségét – tette hozzá.

Több Budapestet érintő repülőjáratot kellett törölni hétfőn az Európa-szerte viharos időjárás miatt – közölte a Budapest Airport Zrt. vállalati kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója az MTI-vel.

Felcsapnak a hullámok a svájci Lutryban, a Genfi-tó partján 2020. február 10-én. A Nyugat- és Észak-Európa egy részén végigvonuló Ciara vihar erős széllel és heves esőzésekkel elérte Svájcot, akadozik a közúti, vasúti és légi közlekedés. Fotó: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

Valentínyi Katalin tájékoztatásában kiemelte: a Budapest Airport már a délelőtt tájékoztatta az utasokat, hogy a Nyugat- és Közép-Európa felett végigvonuló Ciara viharciklon miatt járattörlések és fennakadások várhatók a menetrendben. Hétfőn ez 11 járatpárt (indulót és érkezőt) érint. Azonban – mint kiemelte – a járattörléseket nem a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér környezetében tapasztalható időjárás, hanem a célállomás repülőterének időjárása indokolja. Törölt járat esetén az utasokat arra kérik, hogy vegyék fel a kapcsolatot a légitársasággal.

Azt írta: jelenleg 32-35 csomós szél fúj a repülőtér környezetében, később délután azonban ennél erősebb, akár 47 csomós (körülbelül 90 kilométer/órás) erősségű szél várható. A szél iránya keresztirányú, majdnem teljesen merőleges a futópályákra – tette hozzá.