Gyereknevelés

Ilyen hamar rászokhat a gyerek az ülő életmódra

Egy nemrég publikált tanulmány szerint azok a gyerekek, akik háromévesen túl sok időt töltenek képernyők előtt, ötévesen már a kanapé rabjai lehetnek.

A legtöbb szülő megengedi a gyerkőcnek, hogy legalább egy-két mese vagy játék idejére kezébe vegye a tabletet, okostelefont, vagy nézze a tévét. A szakemberek többsége szerint ha a képernyőidő nem haladja meg a napi egy órát, akkor ez nem is túl nagy probléma. De mi van akkor, ha a kicsik túllépik ezt az időtartamot?

Fotó: Shutterstock

Egy nemrég publikált, 552 gyerkőc bevonásával készült szingapúri kutatás eredményei szerint az ovisok gyorsan rászoknak az ülő életmódra. Azok a háromévesek ugyanis, akik túl sok időt töltöttek képernyők előtt – napi három órát, vagy ennél is többet –, ötéves korukra már ülő életmódot folytattak. Ahogy az amerikaiak mondják, igazi kis couch potatoe-k, „dívány-puhányok” lettek.

Ezeknél a gyerekeknél átlagosan 30 perccel kevesebb könnyű intenzitású fizikai tevékenység szerepelt a napjában, mint például séta, és 10 perccel kevesebb intenzív mozgás, mint például futás. Gyors fejszámolás után kiderül, hogy mire iskolába mennek, napi 40 perccel kevesebbet mozognak, mint azok a társaik, akik nem szoktak rá kiskorukban a tévére, tabletre, okostelefonra.

A tudósok szerint ez a csökkent fizikai aktivitás túlsúlyt és összességében véve rosszabb egészségi állapotot eredményezhet. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Falk Muller-Riemenschneider szerint is mindenképpen érdemes odafigyelni arra, mennyit kütyüzik és tévézik nap közben a gyermek, mert ha sikerül kordában tartani ezeknek az eszközöknek a használatát, akkor csemeténk egészségesebben nőhet fel.