Kultúra

Kiállítást szerveznek Charles Dickens legnagyobb titkaiból

Ha valaki mostanság Londonban van, vagy oda készül egy érdekes kiállítást érdemes listára venni. Charles Dickens alkotói folyamatába engednek bepillantást az angol író kiállított személyes levelei.

A 25 levél egy Dickens személyes tárgyait és saját könyvtárából származó kéziratait, valamint könyveit őrző gyűjtemény része. A kollekciót, amely egy amerikai gyűjtő több mint 40 évnyi munkájának eredménye, a londoni Charles Dickens Múzeum vásárolta meg és fogja kiállítani az év folyamán – tudatta a BBC.

Fotó: iStock.com/Alan Kean

A levelek egyikét 1843. novemberében, a Karácsonyi ének írása közben küldte Dickens egy közeli barátjának. “Félbe hagytam a Karácsonyi Könyvet és most pihenek két napot mielőtt áttérek a Chuzzlewitre” – idézte az MTI Dickens levelét.

Cindy Sughrue, a múzeum igazgatója szerint a levelek bepillantást engednek Dickens alkotói folyamatába és segítenek megválaszolni a kérdést, hogy miként pihent vagy töltődött az író, és a levelek szerint ez a testmozgás volt.
A levelek egy része Dickens és apja, John feszült viszonyáról is árulkodnak. A gyűjtemény egyik különlegessége pedig az angol író egyetlen fennmaradt teljes levelezése, amelyet egy rajongójával, egy fiatal dán nővel folytatott.
A gyűjteményt várhatóan az interneten is elérhetővé fogják tenni a múzeum munkatársai.