Csillagok

Ma lett 76 éves az Evita rendezője

Az angol filmrendező, Alan Parker 7 évvel ezelőtt Budapesten is járt, a Magyar Nemzeti Filmalap és a film.hu forgatókönyvírói mesterkurzusán tartott előadást.

Sir Alan William Parker szövegíróként kezdte pályafutását egy londoni reklámcégnél, ám később kipróbálhatta rendezői tehetségét is. Mindkét téren sikeressé vált. A londoni Collett Dickenson Pearce nevű ügynökségnél találkozott össze David Puttnammal és Alan Marshallal, akikkel később, mint producerek együtt is dolgozott. Utóbbival közös vállalkozásba is kezdett, reklámfilmes céget alapítottak.

A közös cég Nagy-Britannia egyik legsikeresebb reklámfilmes vállalkozásává nőtte ki magát, a szpotokkal számos iparági díjat is megnyertek.

Alan Parker brit forgatókönyvíró, filmrendező és producer előadást tart a Magyar Nemzeti Filmalap és a film.hu forgatókönyvírói mesterkurzusán a Corvin Budapest Filmpalotában 2013. március 2-án. MTI Fotó: Kallos Bea

Parker 1971-ben írta meg első forgatókönyvét, a Melody-t, majd három évvel később leforgatta az első rövidfilmjeit. (Our Cissy, Footsteps), aztán a televízió számára készített filmjével (The Evacuees, 1975) 1976-ban megnyerte a BAFTA-díjat, és ebben az évben mutatták be első nagyjátékfilmjét, a Bugsy Malone című gyerekszereplős musicalt.

1976-ban az egy évvel korábban forgatott a The Evacuees-szel BAFTA-díjat nyert, de ugyanebben az évben elkészült az első nagyjátékfilmje, a Bugsy Malone című gyerekszerplős (például Jodie Foster) musical is. Rendezett thrillert (Angyalszív), bohózatot (Promenád a gyönyörbe) és musicalt (Evita), de akármilyen műfajjal is kísérletezett, következetesen megmaradt saját látásmódjához ragaszkodó filmművésznek.

14 játékfilmje közül öt zenés film volt (Bugsy Malone, Fame – Hírnév, Pink Floyd: A fal, The Commitments, Evita), de a többi közül is vannak olyan filmek, amelyben a zene kimagasló szerepet kapott. Ilyen volt például az 1984-es Madárka, amelynek a zenéjét Peter Gabriel szerezte.

1980-ban a Fame – Hírnév című musicalje két zenei Oscar-díjat is beszebelhetett. A film egy New York-i színiiskolába jelentkező négy fiatal sorsát követi a felvételitől évfolyamokon át a diplomáig. Tulajdonképpen a művésszé válás és a művészlét gyötrelmeit, egyúttal szépségeit ábrázolja mély, meggyőző erővel.

Alan Parker brit forgatókönyvíró, filmrendező és producer előadást tart a Magyar Nemzeti Filmalap és a film.hu forgatókönyvírói mesterkurzusán a Corvin Budapest Filmpalotában 2013. március 2-án. MTI Fotó: Kallos Bea

A hét évvel később készült, Angyalszív egy misztikus thriller, amely William Hjortsberg Falling Angel című, 1978-ban megjelent regénye alapján készült. A film vegyes kritikákat kapott, és eleinte a közönség körében sem volt túl sikeres. A bemutató óta eltelt évek folyamán azonban kultuszfilmmé vált, elsősorban nyomasztó hangulata, a különböző műfajok stíluselemeinek bravúros vegyítése, a kitűnő operatőri munka és a hatásos kísérőzene miatt.

Bár hivatalosan csak 2015-ben jelentette be, hogy visszavonul, de gyakorlatilag 2003-ban forgatta utolsó filmjét, a David Gale életét, amelynek negatív kritikai visszhangja volt.