Életmód

A hajhullás meglepő okai

Kellemetlen jelenség, ha az átlagosnál jobban hullik a hajunk. Érdemes az okát minél gyorsabban kideríteni. Íme három olyan indok, amelyre eddig nem is gondoltál.

A hajhullásnak több oka is lehet. Akár egy vérvétel is elkészíttethető, hogy még közelebb kerüljünk a megoldáshoz. Gyakran előfordul, hogy gyógyszer vagy hormonváltozás miatt ritkul a hajkoronánk.

Fotó: shutterstock/ BLACKDAY

Hiányos táplálkozás
Ugyanakkor a táplálkozási hiányosságok is okozhatnak hajhullást. Különösen a vas, a cink, a B3-vitamin (niacin) és a protein hiánya állhat a jelenség mögött.

Óriási stressz
Amennyiben túl sok hajszálad marad a hajkefében, érdemes átgondolnod, hogy az elmúlt időszakban mennyire voltál extrém stresszes helyzetben. Például munkahelyet váltottál, meghalt egy hozzátartozód, elváltál vagy szakítottál a barátoddal. Ezek mind-mind óriási megterhelést jelenthetnek a szervezeted számára, amely hajhullással válaszol. De nem csak a lelki, hanem a testi megterhelés is okozhatja. Ilyen lehet például egy műtét vagy kórházi kezelés.

Hajformázás
Nem tesz jót a hajadnak az sem, ha gyakran viseled szorosan összefogva. Mindezen túl a szőkítés is okozhat hajvesztést. A forró hajformázók is drasztikusan hatnak a hajra, mint a hajvasaló és hajsütővas. Érdemes ezeket a lehető legritkábban használni. A hajformázáshoz tartozó vegyszerek is okai lehetnek annak, ha egyre ritkább lesz a hajkoronád.