Kultúra

Szívbemarkoló a Béres Józsefről készült film

Február 6-án mutatták be a hazai mozikban A feltaláló című, Béres Józsefről, a Béres Csepp megalkotójáról szóló filmet, amely Béres születésének 100. évfordulója előtt tiszteleg.

A Gyöngyössy Bence rendezésében készült életrajzi dráma a Béres Csepp megszületésének történetét és Béres József kutatónak a hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát mutatja be. A film cselekménye mintegy tíz évet felölelve Béres József drámai életszakaszára összpontosít: a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig.
Béres József legendás készítménye, a Béres Csepp fejlesztése közben – húga betegsége miatt is – versenyt futott az idővel, miközben a regnáló hatalom folyamatosan a kutató teljes ellehetetlenítésére tört.

Fotó: Pannonia Entertainment

A film szereposztása már elsőre is meggyőző volt, de a filmet nézve azt is írhatnánk, hogy tökéletes. Béres József szerepét Gáspár Tibor alakítja, aki egyszerre zseni, őrlődő testvér és tenni akaró ember. Feleségét, Papp Katalint Huszárik Kata játssza, aki eleganciájával jól hozza a korszak nőképét. További szerepekben többek között Für Anikó, Lukács Sándor, Seress Zoltán, Trokán Péter és Trill Zsolt látható.

A 120 perces alkotás forgatókönyvét Petényi Katalin, Gyöngyössy Bence és Kabay Barna írta. Az alkotás a Duna Televízióban 2019-ben bemutatott, Gyöngyössy Bence rendezte Cseppben az élet című négyrészes televíziós sorozat egyes jeleneteinek felhasználásával készült, de a játékfilm jelentős részét még nem láthatta a közönség. Pedig érdemes. Sőt, aki elindul a moziba zsebkendőt is vigyen magával, mert a film utolsó fél órájában szüksége lehet rá.

Fotó: Pannonia Entertainment

Hogy miért? A film Béres József életének legdrámaibb szakaszára koncentrál. A történetben sok valóságos figura, jelenet, de fikció is megjelenik, és legalább annyira hat az alkotás az agyunkra, mint a szívünkre.
A feltalálót mintegy 70 mozi tűzte műsorára, és az alkotók a film külföldi bemutatását is tervezik.