Csillagok

50 éves a sportolóból lett műsorvezetőnő

Dr. Csisztu Zsuzsa persze ennél sokkal több területen bizonyított már. Sokoldalú tehetség, aki már számtalan feladatkörben állt helyt: riporterként, rádiósként, jogászként vagy íróként is.

Már öt évesen a Központ Sportiskola versenyzője, 1982-től 1992-ig pedig a magyar válogatott tagja volt. Több mint tízszer nyerte el a magyar bajnoki és háromszor a mesterfokú bajnok címet. Közel százszor volt válogatott tag, mialatt olimpiai nyolcadik(1988), világbajnoki hetedik(1987) és Európa-bajnoki hatodik(1984) címet szerzett, illetve Európa Kupa-győztes volt.

Csisztu Zsuzsa gerendagyakorlata az országos junior és felnőtt tornabajnokságon a budapesti Tornacsarnokban. MTI Fotó: Honéczy Barnabás

1990-ben ösztöndíjasként az Egyesült Államokban, a Minnesota Egyetemen tanult, ahol olyan csatornák regionális műhelyeinél gyakornokoskodhatott, mint a CBS vagy az NBC Universal.

Ugyan 1992-ben még aktívan sportolt, de ekkor indult televíziós pályafutása is, amikor Vitray Tamás felkérte szakkommentátornak a barcelonai olimpia idejére, majd a Magyar Televízió Telesport című műsorának szerkesztőségében kapott állandó státust. 1995-ben sportmenedzseri diplomát szerzett a Testnevelési Egyetemen, majd 1996-ban az atlantai olimpiát követően Németh Gyula-díjat és nívódíjat, 2000-ben Ezüst Toll-díjat kapott. 1998-tól a TV2-höz szerződött és 2007-ig dolgozott it sportriporter-szerkesztőként és műsorvezetőként.

Több mint tizenhét esztendős televíziós pályája során tudósíthatott 6 olimpiáról és közel negyven világversenyről, dolgozhatott szerkesztőként, riporterként és műsorvezetőként, levezetett több mint ötszáz darab egyórás portrébeszélgetést a hazai sportvilág krémjével és az extrém sportteljesítmények legkiválóbb képviselőivel, de a sport mellett kül- és belpolitikai, kulturális, természetvédelmi, szórakoztató műsorokban, illetve számos oknyomozó riport- és kisfilm elkészítésében is részt vett.

2002-ben jelent meg első könyve “Csisztu vizet a pohárba!” címmel. Blogbejegyzéseit 2004-ben adta ki Webnapló és egyéb vallomások címmel, rá egy évre pedig megjelent a Rivális – élsportolók szemtől szemben című könyve is, amely a Klubrádión futott Rivális című műsor válogatott riportjaiból készült.

Csisztu Zsuzsa olimpiai, világ-és Európa-bajnoki helyezett tornász verset mond a Bajnokok szavalnak a Nemzetiben! című esten a Nemzeti Színházban 2016. november 13-án. A rendezvényt a Magyar Paralimpiai Bizottság szervezte a magyar nyelv napja alkalmából. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

2007-től az RTL Klub csapatát erősítette, 2009 nyarától pedig, a csatorna magyarországi rajtjától kezdve alapító tagja volt a Digi Sport Magyarország csapatának és számos műsor műsorvezetőjeként is dolgozott. 2011-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán jogi doktorátust szerzett. 2013 januárjában a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Deák Továbbképző Intézetében kitűnő minősítéssel sportjogi szakjogász diplomát szerzett. Munkája mellett számos jótékonysági szervezetnél és alapítványnál vállal karitatív munkát. Példaértékű sportpályafutása és kiemelkedő hazai és nemzetközi sikerei elismeréseként 2015-ben átvehette a “Papp László Budapest – Sportdíjat”. Majd 2017-ben a Magyar Olimpiai Akadémia tanácsának tagjává választották.

1996-ban ment hozzá Básthy István üzletemberhez akivel 8 évig volt együtt, 2004-ben váltak el. 2006-ban házasságot kötött Dr. Ketskés Norberttel, következő évben született meg kisfiuk, Krisztián valamint 2013-ban második gyermekük Adrián Mihály.