Gyereknevelés

Digitális veszélyek - felkészülhetünk ellenük

Sikeresnek minősítették a Digitális jólét program keretében létrehozott digitális gyermekvédelmi stratégia eddig megvalósult programjait.

A digitális és okoseszközök használata már óvodáskorban elkezdődik, ami hatással van a gyermekek személyiségfejlődésére és kognitív képességeik gazdagodására, ezért fel kell készülni a gyorsan változó digitális világ veszélyeire is.

Fotó: Shutterstock

Éppen ezért indították el már az óvodások számára is az okoseszköz-használatát vizsgáló Digimini elnevezésű kutatást. Ennek eredményei az óvodapedagógusok képzését és továbbképzését segíti majd.

Az iskoláskorúak számára indított Netmentor-programba tavaly újabb 35 iskola kétezer diákját vonták be, így már negyvenkét intézmény vesz részt benne. A tervek szerint idén tovább bővülő kezdeményezésben jelenleg több mint hatvan pedagógus és háromszáznál is több kortárs mentor vesz részt.

A 8-12. évfolyamokon tanító pedagógusok oktatási segédanyagokat kapnak, amely a médiaműveltséget és médiatudatosságot fejleszti. A többi között a „like-függőség”, az online zaklatások, az álhírek (fake news) és a testképzavar témáit feldolgozó Digitális káprázatok című, csaknem negyvenórányi ismeretanyagot tartalmazó tananyag minden oktatási intézmény számára elérhető.

A digitális fejlesztési és oktatási programok megvalósítására, működtetésére több száz millió forintot fordítanak. A programban egyébként nem csupán az oktatókat, hanem a szülőket és a nagyszülőket is támogatják, hogy ismereteket szerezhessenek a biztonságos internethasználattal kapcsolatban.