Kultúra

Egy divatbemutató, ahol a magyar népmesék és balladák kelnek életre

Március 29-án a Hagyományok Házában tartja Németh Hajnal Aurora a Mesés Aurora Folkglamour című divatbemutató előadását. Ezen az estén a magyar népmesék, balladák és legendák életre kelnek.

Németh Hajnal Aurora megszámlálhatatlan művészeti ágban tevékenykedik: szobrokat, installációkat készít, színházi és fesztivál díszleteket tervez és kivitelez, performanszokat rendez, ahogyan egyedi ékszer és ruha kollekcióval is rendelkezik, és még üvegablakokat is fest.

Németh Hajnal Auróra maketteket is készít Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ezúttal a ruhák kerülnek előtérbe, de a megszokott keretek között. A divatbemutató előadáson az autentikus népviseletek, illetve az ezekből inspirálódott ruhák és ékszerek kerülnek bemutatásra. Előre kiválasztott magyar népmesék, balladák és operák elevenednek meg a nézők szeme előtt. Az előadást egy mesélő vezeti végig, minden új kép előtt, bemutatva a történetet. Az est folyamán 11 balladát, mesét, legendát mutatnak meg közös alkotásként, teljesen más szemszögből: vegyítve a táncot, a szövegeket, az éneket, a zenét és a divatot, miközben minden a magyar gyökerekből táplálkozik.

Minden ruha és ékszer valamilyen antik magyar népviselet, viselet darab, szalag, régiség újra tervezve.

„Célom egy olyan komplex előadás létrehozása, amelyben egy időben jelenik meg a magyar viseletekből és népművészetből általam újra tervezett ruhák és ékszerek, a régi magyar balladák, népmesék, legendák, a magyar népdalokból inspirálódott zenék, az autentikus magyar néptáncból újra álmodott mozdulatok, táncok” – mondta Aurora. A tervezőnő bízik abban, hogy a közönség egy olyan kulturális élménnyel távozik, ami nemcsak egy színházi élményt jelent számukra, hanem egy mesékkel átitatott táncos divatbemutatót, ahol újra ismertté és divatossá tudja tenni a viseleteket.

Minden ruha és ékszer valamilyen antik magyar népviselet, viselet darab, szalag, régiség újra tervezve. Aurora így hívja fel a figyelmet egyfajta környezettudatosság is, hogy nem kidobni kell, ami régi, hanem újra életre kelteni. „Szeretném megőrizni a múltunk értékes darabjait, miközben átformálom őket a mai világ számára is érthető, hordható, befogadható alakba” – tette hozzá a művész.

Az est rendezője ő maga, a koreográfus Sánta-Bíró Anna és Sánta Gergő, a mesélő Herczku Ágnes, a zenét a Góbé zenekar, míg a táncosokat a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes adja.