Életmód

Mobil nélkül nem megyünk a hálószobába?

A modern technika belopózott már a hálószobába is. Mi több, sok gondot is okozhatnak a párkapcsolatban. Ugyanakkor sok esetben nélkülözhetetlen is a parázs fenntartásában.

Ha már Valentin vagy Bálint nap van, érdemes betekinteni a hálószobába is. Ha ott minden rendben, akkor az egészségünk is megfelelő lehet. Ám a hálószobai nyugalmat és kevésbé nyugalmas eseményeket manapság megzavarhatják a modern kor eszközei, mint a mobiltelefon.

Fotó: shutterstock/ Ana Blazic Pavlovic

Nem is kicsit, amelyet a YouGov által készített kutatás igazol. Összesen 1005 felnőttet kérdeztek meg arról, hogy mennyire zavarja őt a hálószobában a mobiltelefon. Kiderült, hogy a magyar felnőttek negyven százaléka nyomkodja a telefonját egy ágyban, amikor partnere is jelen van. Igaz, ez az arány Németországban 49 százalék, Hollandiában 68 százalék, míg Romániában 69 százalék.

Az is kiderült, hogy a magyar 18-34 év közötti fiatalok sokkal jobban aggódnak a jelenség miatt, mint például a 35 év felettiek. Azonban csak 30 százalékuk érez bűntudatot, amiért nem hagyják figyelmen kívül telefonjukat a hálóban.

Ugyanakkor a mobiloknak haszna is van és ez is jól látszik a felmérés adataiból. Ugyanis kapcsolatot tartani is segít a modern technika a napközbeni chateléssel, utazás közbeni telefonhívással vagy a videóhívással. Élhetünk így a város két végében, vagy más-más országban, de mégis izzásban tarthatjuk a parazsat. A megkérdezettek válaszai is ezt bizonyítják: a fiatalabbak 61 százaléka mondja azt, hogy a technológia pozitív hatással van mindennapjukra, a 35-44 éves korosztálynál ez a szám még magasabb, 70 százalékuk nyilatkozott így.

A modern technika olyannyira beszivárgott már a hálószobánkba, hogy már akár olyan fehérneműket is vásárolhatunk, amelybe chipet telepítettek. Egy applikáción keresztül pedig üzenhetnek egymásnak a viselői. Ha pedig mindkettő benne van, akkor a fehérnemű szerkezete nem engedi a telefonok hívásait és az üzeneteket sem, így biztosítva a kettesben töltött időt.

Bár a modern technika szárnyal és nagyon megkönnyítheti az életünket, az együttlét varázsa azért pótolhatatlan. Legyünk együtt legalább ma egy kicsivel több időt párunkkal. A hagyományos megoldások sem mennek ki soha a divatból, mint az ünnepi vacsi és utána egy kis összebújás. Persze ne feledd repülőgép üzemmódba tenni a telefonod vagy egyszerűen kapcsold ki.