Csillagok

53 lenne a Nirvana tragikusan elhunyt énekese

Kurt Cobain volt a Nirvana „spirituális középpontja” is. Cobain az együttesen keresztül hozzájárult az alternatív rock kilencvenes évekbeli megújulásához. A Nirvana sikere őt is nemzetközileg is híressé tette.

Kurt Donald Cobain 1967. február 20-án született, felmenői között ír, skót, angol és német nemzetiségűek is voltak. Anyai nagybátyja, Chuck Fradenburg egy The Beachcombers nevű zenekar tagja volt, nagynénje, Mari Earle pedig számos zenekarban gitározott szerte Grays Harbor megyében.

Szülei korán elváltak, és Cobain nem találta a helyét egyik szülőnél sem. Édesanyja egy idő után átadta a felügyeleti jogot az édesapjának, aki a szemtelen és lázadó fiút, így a felügyeletét a családra és a barátaira bízta. A “Lithium” című dala az ennél a családnál töltött időszakáról szól.

Kurt Cobain Fotó: Shutterstock

Tehetségének jelei már egészen korán megmutatkoztak, már egészen fiatalon is érdekelte a rajzolás.

A zenekar neve, a Nirvana is egy buddhista nézet, amit Cobain úgy írt le, mint “szabadság a fájdalomtól, a szenvedéstől és a külvilágtól”, ami párhuzamba vonható a punk rock etikájával és nézeteivel.

Másodéves középiskolásként az édesanyjával élt, aki választás elé állította, ezért inkább a hajléktalanságot választotta és a barátaival tartott. Mivel nem volt élég pénze, ott hagyta a középiskolát.Hhajléktalansága bizonyos időszakaiban egy híd alatt élt a Wishkah folyónál. Ezen élményéről szól a “Something in the Way” című Nirvana-dal.

Utazásai során ismerkedett meg Tracy Maranderrel, kapcsolatuk szoros, de gyakran feszült volt. A lány ragaszkodott hozzá, hogy Cobain munkát szerezzen, ezt a Nirvana “About a Girl” című számában írta meg. Majd Tobi Vaillel kezdett randevúzni, kapcsolatuk több dalszöveget is inspirált a Nevermind albumon.

Cobain első gitárját 14. születésnapjára kapta nagybátyjától, elkezdett saját dalokat is írni. Első zenekarát Krist Novoseliccsel alakította, akivel egy iskolába jártak. Chad Channing csatlakozott hozzájuk dobosként, így vették fel Bleach című albumukat 1989-ben. Chad-et nem sokkal később Dave Grohl váltotta a dobok mögött. Grohl érkezésével elkezdtek dolgozni első nagykiadós albumukon, a Nevermindon, ami 1991-ben jelent meg és az együttes legnagyobb sikerét hozta.

A “Smells Like Teen Spirit” című dal tette leginkább híressé a zenekart, ami az első kislemez volt az albumról. Ezzel a Nirvana mainstream zenekarrá vált és népszerűvé tette az alternatív rock egyik alműfaját, a grunge-ot.

Archív felvétel a Nirvana nevű amerikai rockegyüttesről, amelynek szólóénekesét, Kurt COBAIN-t koponyáján lőtt sebbel holtan találáták otthonában 1994. április 8-án. A kábítószer fogságában élő 27 éves fiaitalember búcsúlevelet hagyott hátra. A képen: balról Chris Grohl, középen: David Grohl. (MTI FOTO/EPA)

Cobaint a média „generációja szószólójának” kiáltotta ki, a Nirvanát pedig az X-generáció „zászlóshajójának”. Cobain kényelmetlenül érezte magát a rá irányuló figyelemtől, és inkább a zenére összpontosított. Abban a hitben, hogy az együttes üzenetét és művészi vízióját félreértelmezték, kihívás elé állította a zenekar közönségét az 1993-as In Utero című harmadik stúdióalbumukkal.

1994 elején az együttes európai körútra indult. A turné vége felé Cobaint hörghuruttal és torokgyulladással diagnosztizálták, ami miatt a következő esti koncertjüket törölték. Rómában ismét kórházba került, néhány napig kómában feküdt. A turné további részét törölték.

A vesztét okozó fegyvert március 30-án vásárolta barátjával, Dylan Carlsonnal. A következő hetekben Cobain heroinfüggőségén próbált segíteni azzal, hogy elvonókúrára ment. Április 1-jén megszökött az intézetből, és hazarepült Seattle-be. Felesége egy nyomozóval, Tom Granttel kerestette, sikertelenül. 1994. április 5-én Cobain máig tisztázatlan körülmények között seattle-i házának garázspadlásán öngyilkos lett. Állítólag közben az R.E.M.. Automatic for the People című albumát hallgatta. A holttestre csak három nappal később talált rá egy villanyszerelő.