Gyereknevelés

Egyszerű módszerek: így nyugtasd meg a síró babát

Nyűgös, nyugtalan piciknél garantáltan beválnak a következők.

1. Ölelés, simogatás – A nálad idősebb, szóval magukat jobban hozzáértőnek gondoló nőktől hallhattad már, hogy nem kell a kicsit állandóan felkapni, ha sírdogál. De az is tény, hogy a babát megnyugtatja, ha karba veszed, megöleled, megsimogatod. Ha azért sír, mert éhes – márpedig az első hónapokban ez igen gyakori –, akkor egy összebújós szopizástól biztos, hogy elállnak a könnyei.

Fotó: Shutterstock

2. Figyelemelterelés – Ha nem éhes, nem pisilt vagy kakilt be, és alvásidő sincs még, mégis sírdogál a babád, akkor próbáld valamivel szórakoztatni, illetve elterelni a figyelmét. Ha meglát valami színes, csörgő-zörgő holmit, vagy egy olyan játékot, amit néhány hete nagyon szeretett, nem a könnyezésre fog koncentrálni, ez tuti!

3. Énekelj neki – Előfordulhat, hogy a fenti praktikák nem segítenek, de jó, ha tudod, hogy azzal is megnyugtathatod a kicsit, ha dalra fakadsz. Nem számít, hogy nincs olyan hangod, amivel tehetségkutatót nyerhetnél, nem az a lényeg. Talán a meglepetés, talán az anyukája hangja (amihez jó dolgokat társít) a siker kulcsa ilyenkor.

4. Egy hasznos videó – Ha egyik fenti jó tanács sem válik be, akkor próbáld ki, amit a következő videóban Dr. Robert Hamilton amerikai gyerekorvos mutat – ettől a speciális fogás-ringatás technikától csak akkor nem nyugszik meg a baba, ha esetleg valami komolyabb baja van.