Közélet

Szomorú hónap a február?

Nem mi mondjuk, hogy az, csak érdekes, hogy februárban hallgatjuk a legtöbb szomorú zenét. Pedig, februárban van Valentin-nap is. Vagy pont ezért?

Februárban hallgatjuk a legtöbb szomorú számot a Spotify zene streaming szolgáltatáson, míg a karácsonyi időszakban a vidám, pozitív hangulatú számokat – írja az MTI.

A Spotify adatbázisából 50 millió dalt érhető el 70 ország 270 millió előfizetőjének. A legtöbb felhasználó Európában és az Egyesült Államokban él.

A streaming-szolgáltató minden dalt elhelyez egy skálán attól függően, hogy mennyire hatnak boldogságérzetünkre. Aretha Franklin védjegyévé vált klasszikusa a Respect 97 pontot kapott ezen a skálán a 100-ból, ami nem meglepő, mert a dalból csak úgy sugárzik a kirobbanó optimizmus. A lista alján 10 ponttal szerepel a Radiohead melankolikus száma, a Creep – írta a The Economist.

szomorú lány zene hallgatás

Fotó: Shutterstock

A februári adatok alapján a legnépszerűbb 200 szám boldogságindexe 4 százalékkal alacsonyabb volt az éves átlaghoz képest. A legvidámabb zenéket júliusban és decemberben, a karácsonyi időszakban hallgatjuk.

A legnagyobb kilengést Finnországban mérték, ahol júliusban 11 százalék volt az eltérés pozitív irányba. Az algoritmusok azt is kimutatták, hogy ha egy órával több az átlagosnál a napsütéses órák száma, akkor azokon a napokon a zenehallgatók által kiválasztott dalok hangulatértéke is 0,6 százalékkal volt magasabb.