Csillagok

88 éves lenne a legendás szépségű Elizabeth Taylor

A válásairól és magánéletéről épp oly híres színésznő legemlékezetesebb filmjei közé a Kleopátra, a Nem félünk a farkastól és a Macska a forró bádogtetőn tartozik.

Taylor 1932. február 27-én született Londonban, amerikai szülők gyermekeként. Már három éves korától balettórákra járt. A második világháború kitörésekor a család visszaköltözött az Egyesült Államokba, Los Angelesbe. Édesanyja elhatározta, hogy sztárt farag lányából: Elizabeth-nek az Universal stúidó már kilenc évesen szerződést ajánlott. Első szerepét a There’s One Born Every Minute című, 1942-es filmben játszotta. Majd az MGM szerződtette, ahol 1943-ban már vele forgatták a Lassie hazatér című filmet. Igazi sikert a következő filmmel, az 1944-es A nagy derby hozott számára, amelyben a korszak másik nagy gyereksztárja, Mickey Rooney volt a partnere. Noha addig is több filmben szerepelt, karrierje az 1950-es években kezdett igazán felfelé ívelni.

Archív kép James Dean amerikai filmszínészrõl és Elizabeth Taylor amerikai színésznõrõl az Óriás (Giant) címû film egyik jelenetében. Dean ötven éve, 1955. szeptember 30-án 24 évesen vesztette életét autóbalesetben. (MTI/EPA)

1950-ben mutatták be a Papa című kedves vígjátékot, amelyben Spencer Tracyvel szerepelt. Az 50-es évek második felében kapta meg Az óriás című filmeposz szerepét, amely nagyon lendített a színésznő karrierjén: egymást követték híres filmjei és nagy alakításai. Az óriásban Rock Hudsonnal és James Deannel játszott együtt. Ezt követően négy egymás utáni évben is jelölték Oscar-díjra: az Esőerdő megyé-ért, a Macska a forró bádogtetőn-ért, Az utolsó nyár-ért és a Modern kaméliás hölgy-ért, melyért végül meg is kapta az elismerést.

Ekkor már szerepei révén nagy sztárnak számított, ám a régi szerződése volt érvényben, vagyis gázsija mindössze 125 ezer dollár volt. A 125 ezer dollár valóban csak zsebpénz volt ahhoz az egymillió dollárhoz képest, amit a Fox ajánlott számára a Kleopátra címszerepéért. Taylor volt az első színész, aki ilyen rekordösszeget kapott egy filmszerepért, ügyes ügyvédje pedig olyan szerződést kötött, mely szerint a művésznő a bevétel 10%-át is megkapja, a forgatás időszaka alatt pedig gyakorlatilag minden költségét a Fox fizeti.

A forgatás alatt viszonyt kezdett filmbeli partnerével, Richard Burtonnel, aki később az ötödik férje lett. A kapcsolatuk miatt alakult óriási médiacirkusz azonban pozitív eredménnyel járt: a közönség a premier után tódult a mozikba, hogy lássa a több mint négyórás szuperprodukció botrányos szerelmespárját. A kritikák többsége viszont lesújtó volt, és Taylort nem jelölték újra Oscar-díjra. A közönség érdeklődése is hamar alábbhagyott, és a Kleopátra csak évekkel később vált legendává, és hozta vissza busásan a 44 millió dolláros gyártási költségét.

Richard Burtonnel több filmet is forgatott, az igazi elismerést a Nem félünk a farkastól (1966) és A makrancos hölgy (1967) hozta meg a művészeknek, akik időközben összeházasodtak. Taylor számára Martha megformálása volt pályafutása csúcsa: egyetlen későbbi szerepével sem tudott e csúcs közelébe jutni, bár volt még néhány figyelemre méltó alakítása.

A Las Vegas News Bureau által közreadott, 1958. június 19-én a Las Vegas-i Tropicana Szállodában készített képen Elizabeth Taylor amerikai színésznő, Eddie Fisher amerikai énekes és a felesége, Debbie Reynolds amerikai énekes-színésznő (b-j). Reynolds 2016. december 28-án, 84 éves korában, egy nappal a lánya, Carrie Fisher színésznő halála után elhunyt. (MTI/EPA/LVNB/Joe Buck)

Későbbi filmjeiben is olyan partnerekkel játszhatott, mint Marlon Brando a Tükörkép egy aranyos szempárban, vagy Warren Beatty az 1970-es The Only Game in Town című filmben és bár a hetvenes években is sok filmben szerepelt, ezek már kevsébé voltak sikeresek.

Utolsó filmszerepét az 1994-es A Flintstone család-ban alakította, majd még egyszer kamera elé állt a 2001-es Öreg díva, nem vén díva című tévéfilmben Shirley MacLaine-nel, Debbie Reynoldszal és Joan Collinsszal, melynek egyik írója Reynolds lánya, Carrie Fisher volt.

A színésznő magánéletéről épp oly híres volt, mint filmjeiről. Első férje, Nicky Hilton
a nemzetközi szállodalánc, a Hilton megalapítójának és tulajdonosának, Conrad Hiltonnak a fia volt. Házasságuk azonban elég rövid idő alatt romokban hevert, kapcsolatuk menthetetlen volt. Második férje, Michael Wilding lett, akitől két fia született Taylornak, Michael Howard Wilding (1953. január 6.) és Christopher Edward Wilding (1955. február 27.). A szerelem lángja azonban fokozatosan kihunyt, és a pár elvált.

Harmadik esküvőjét jogi problémák miatt Mexikóban kötötte Mike Todd filmproducerrel. Liznek és Toddnak kislánya született, Elizabeth Frances (1957. augusztus 7.) Az idilli boldogságnak tragédia vetett véget: a férj 1958. március 22-én lezuhant a magánrepülőgépével, és teste szénné égett. Állítólag csak a jegygyűrűje alapján tudták azonosítani.

Elizabeth Taylor színésznő Cleopatra szerepében Joseph Mankiewicz amerikai filmrendező "Cleopatra" című filmjének forgatásán 1962 februárjában. A felvétel készítésének pontos dátuma ismeretlen. A reprodukció 1987. szeptember 24-én készült. (MTI/IT)

A kétségbeesett özvegyet férje legjobb barátja, Eddie Fisher vigasztalta. Oly eredményesen, hogy viszonyuknak rövidesen híre ment. Az emberek felháborodtak, az esküvőre mégis sor került. Ám Fisher egyre kevésbé tudta azt a luxust biztosítani a felesége számára, amit az asszony Mike Todd mellett megszokott. A kapcsolatnak végül az vetett véget, hogy a Kleopátra forgatása során Taylor életébe belépett Richard Burton, aki akkoriban nős volt. A röpke szenvedélyből hamar tartós szerelem lett, amiért mindketten meghozták az áldozatot. Viharos viszonyukban hol építették, hol rombolták egymást: a pár a válást követően kétszer is házasodott, mi sem bizonyítva jobban a közöttük lévő „se veled, se nélküled” viszonyt. Közös gyermekük nincsen, de 1964-ben együtt fogadtak örökbe egy súlyos beteg német kislányt.

John Warner egy fogadáson ismerkedett meg a színésznővel, és viszonyuk hamar kibontakozott. Elizabeth azonban egy idő után nehezen viselte a politikusfeleségektől elvárt protokolláris kötelezettségeket és kötöttségeket, ezért a házasság végül válással ért véget.

Elizabeth az alkoholbetegek részére alapított Betty Ford Klinikán ismerkedett meg Larry Fortenskyvel. Ezt a kapcsolatot a kor- és társadalmi különbségek tették tönkre: 5 év után elváltak. Azóta többször is felröppent a pletyka, hogy Taylor kilencedszer is férjhez megy, de ezeket a híreszteléseket rendre megcáfolták.

A kétszeres Oscar-díjas angol-amerikai színésznő a kaliforniai Cedars-Sinai kórházban halt meg 2011. március 23-án, szerdán.