Közélet

Rekordszámú önkéntes jelentkezett a nyár legnagyobb budapesti eseményére

Mintegy 2600 önkéntes jelentkezett a nyári labdarúgó Európa-bajnokság budapesti mérkőzéseire.

Nagy hagyománya van az önkéntességnek sporteseményeken, az olimpiákon, foci világbajnokságokon, úszó világ-, és európabajnokságokon is mindig rengetegen vesznek részt. Nem csupán az motiváló, hogy kit lehet ilyenkor az ember a versenyen, mert alig lát valamit sokszor a vállalkozó szellemű egyén a dolgokból, hiszen a legtöbben a szervezésben vesznek részt, messzebb a „tűztől”.

Viszont egy nagyon jó lehetőség ez mindenkinek, akiket érdekel a rendezvényszervezés, aki szereti magát egy nagy csapat tagjának érezni. Akiknek viszont sikerül a vendégeket fogadni, ők a legnagyobb sztárokkal is találkozhatnak. Idén Budapesten is rendezik a labdarúgó európabajnokságot, amire az egész kontinensen nálunk jelentkeztek a legtöbben.

Budapest, 2016. június 14. Szurkolók Budapesten, a Szabadság téren a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportja első fordulójában játszott Ausztria – Magyarország mérkőzés előtt 2016. június 14-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A magyar szövetség (MLSZ) pénteki tájékoztatása szerint a magyar fővárosban az ötödik legtöbb jelentkezést regisztrálták, Budapestet Baku, Szentpétervár, London és Róma előzi meg.

Az európai szövetség (UEFA) kimutatásából kiderül: több mint 37 ezren szeretnének dolgozni a tornán, 59 százalékuk férfi, s a legtöbben – ugyancsak 59 százaléknyian – 25 év alattiak. A közreműködni kívánók 68 százaléka korábban már dolgozott valamilyen rendezvényen, több mint 19 ezren sporteseményeken tevékenykedtek.

A jelentkezők összesen 142 nyelvet beszélnek, s leginkább a mérkőzések és ünnepségek szervezéséből, valamint a vendégek fogadásából szeretnék kivenni a részüket.

A június 12-én kezdődő Eb-t 12 ország egy-egy városában rendezik, a Puskás Arénában három csoportmeccs mellett egy nyolcaddöntő lesz. A torna július 12-én a londoni fináléval zárul.