×

Kultúra

Berlinale: Egri borok társultak a magyar filmek mellé

Magyar versenyfilm nélkül is nagy az érdeklődés a magyar film iránt a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) és a szemlével párhuzamosan zajló filmipari vásáron.

Március 1-ig tart a 70. Berlinale, melynek műsorán 240 új film szerepel, további 98 művet pedig filmtörténeti válogatások és más tematikus külön programok keretében mutatnak be. A neves filmfesztiválon ott van Káel Csaba, a nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, aki arról számolt be, hogy a jubileumi Berlinale sem marad magyar film nélkül, hiszen a fesztivál vendége Enyedi Ildikó és 2017-ben a fődíjjal, az Arany Medvével kitüntetett Testről és lélekről című rendezése.

A 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál előkészületei Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

Ráadásul az idei Berlinalén bemutatkozik a magyar filmszakma támogatására szervezett új intézmény, a Nemzeti Filmintézet (NFI) . A fogadtatás igen kedvező, szombaton “kis túlzással egész Berlin az intézet logójával volt tele” – idézte Káel Csaba szavait az MTI.

A kormánybiztos kifejtette, hogy Andy Vajna a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztosként “elkezdett építkezni”, így elindult egy folyamat, amely azt célozta, hogy a filmgyártás egy jól felépített rendszerbe szerveződjék. A Magyar Nemzeti Filmalap utódjaként működő NFI-vel tovább folytatódik ez a munka és szélesebbek a keretek, mert az intézet nemcsak a mozifilmekkel, hanem a televíziós produkciókkal és a letölthető mozgóképes tartalmakkal is foglalkozik.

Káel Csaba filmrendező, filmügyi biztos beszédet mond a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjátadó gáláján 2019. szeptember 21-én. Fotó: MTI/Vajda János

A berlini bemutatkozás fontos eleme volt egy szombat esti fogadás, amelyre a nemzetközi filmszakma több száz képviselőjét hívták meg. Ezzel kapcsolatban Káel Csaba megjegyezte, hogy “Magyarország nemcsak a jó film, hanem a jó bor termőtalaja is”, így minden nagy nemzetközi rendezvényükön egy-egy magyar borvidéket is bemutatnak.

Elsőként az egri borvidék kincseit vonultatták fel, amit ugyancsak nagy érdeklődéssel fogadtak a filmes szakemberek.
A március 1-jéig tartó fesztivál nagyjátékfilmes szekciójában 18 alkotás versenyez a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medvékért.