Életmód

Bőrbarát és természetes ajakbalzsam

Az ajakbalzsam mindenkor jó, ha ott lapul a táskánkban. Ugyanakkor nem kell a drogériába rohannod ezért, elég, ha kimész a konyhába és percek alatt saját ajakbalzsamod lehet.

A saját készítésű ajakbalzsam előnye, hogy pontosan tudod mi került bele és mindezen túl filléres tétel. Biztosan bőrbarát alapanyagokból készítheted. Ráadásul a saját ízlésedre is formálhatod.

Fotó: shutterstock/ P-fotography

Nem is kell hozzá nagyon különleges összetevő. Mivel nagyon kis mennyiség szükséges hozzá és a boltokban azért kicsivel több alapanyagot fogsz vásárolni hozzá, így akár ajándékba is készíthetsz ajakbalzsamot a barátoknak, ismerősöknek és a családtagoknak.

Az ápoló, hidratáló ajakbalzsamhoz szükséged lesz 1 evőkanálnyi méhviaszra, 2 evőkanálnyi kakaóvajra és egy evőkanálnyi mandulaolajra. Tedd a hozzávalókat egy kis tálkába, amelyet forró víz főlé tegyél. Addig hagyd rajta, amíg a hozzávalók megolvadnak. Ekkor keverd össze alaposan és vedd le a gőzről.

Hagyd egy kicsit hűlni. Amikor már langyos tehetsz bele legfeljebb öt csepp illóolajat. Például levendulát.

Ha pedig teltebb ajkakat szeretnél, akkor borsmenta illóolajat használj. Ezekből olyat válassz, amelyiket belsőleg is lehet használni, vagyis ehető.

Légy elővigyázatos az illóolajokkal, mert nem mindegyik alkalmas ajakírbe. Például a lime, citrom, garpefruit vagy a bergamot égési sérülést okozhat, amennyiben nap éri.

Színezheted is az ajakbalzsamodat céklaporra. Tégy bele egy keveset, amikor már langyos a keverék.

Az ajakír keverékedben a mandula olajat lecserélheted akár kókuszolajra is. Azzal is remek hidratáló lesz.

Amikor pedig mindennel elkészültél, öntsd a langyos keveréket egy kis tégelybe. Azt is megteheted, hogy a kiürült ajakbalzsamos tárolódat töltöd újra.