Bár ez a fűszer a trópusi éghajlatot kedveli, mégis nagyon hasznos belőle otthon tartani. Kiváló aromája főleg az édes ételek kiegészítője. Számos indiai, skandináv és arab ételben megtalálható, de előszeretettel használják a közel-keleten és Japánban is.
Fotó: shutterstock/ Simone van den Berg
A kardamomot azonban nem csak az aromájáért érdemes használni az ételekben, italokban, hanem gyógyhatása miatt is. Ugyanis csökkenti a vérnyomást, segíti a fogyókúrát és mindemellett oldja a szorongást. Mindezt kutatásokkal is igazolták.
De itt még nem ér véget a gyógyhatása, ugyanis remek a fogak és a szájüreg védelmére miután antimikrobális hatása van és egyúttal frissíti a leheletet. De afrodiziákumként is számon tartják. Illóolaját pedig a kellemes illaton felül zúzódásra, izomgörcsökre is használhatjuk.
A kardamomból létezik zöld, fehér és fekete változat, attól függően, hogy milyen a héjának a színe. De a kardamomok közt a legjobb a Malabári partokról érkezik.
Ha szeretnél egy lazító italt, akkor melegíts meg egy kis tejet. Ha lehet bio tejet használj. Szórj egy kis zúzott kardamom magot a tejbe és keverj hozzá egy teáskanálnyi termelői mézet. Ez utóbbit már akkor, amikor éppen langyos a tej, hogy ne vesszenek el belőle a szervezeted számára értékes anyagok.
Ebből az italból minden este megihatsz egy pohárnyit.







