Csillagok

94 éves lenne a lengyel új hullám elindítója: Andrzej Wajda

Az Oscar-díjas rendező 2016-ban, élete utolsó évében is rendezett. Az Emlékképek című filmje lengyelországi bemutatása után nem sokkal meghalt.

Andrzej Witold Wajda 1926. március 6-án látta meg a napvilágot Lengyelországban, Suwałkiban. Az ország német megszállásáig hét középiskolai osztályt tudott elvégezni. Rövid ideig egy magánfőiskolán tanult, ezzel egyidőben raktárosként, hordárként, bognárként, lakatosként és műszaki rajzolóként is dolgozott. 1940-ben megölték édesapját Katinyban. 1942-től katonaként Lengyelország függetlenségéért harcolt.

Andrzej Wajda (Fotó: Shutterstock)

Eredetileg festőművésznek készült, ennek megfelelően 1946-ban a krakkói Képzőművészeti Főiskolán kezdte meg tanulmányait, de az intézményt 1949-ben otthagyta és beiratkozott a łódźi filmfőiskolára, ahol végül 1952-ben diplomát szerzett.

Andrzej Wajda a lengyel iskola, vagy más néven a lengyel új hullám egyik elindítója volt. 1954. január 26-án debütált A mi nemzedékünk című filmmel, amelyért megkapta az Állami Díj III. fokozatát. Három évvel később, 1957. április 20-án bemutatták a Csatorna című filmjét, majd 1958-ban a Hamu és gyémántot. Ez utóbbi a 2. világháború utáni kultuszfilmek egyik első alkotása. Wajdát a világháború krónikásaként ismerte meg a világ, majd a lengyel sors (Csatorna 1956, Lotna 1959, Tájkép csata után) lett sok filmjének központi témája.

Másik vonulatot képeznek az irodalmi művekből készült nagy sikerű alkotásai, mint például az 1965-ös Légió, vagy az 1970-es Nyírfaliget, A wilkói kisasszonyok, Az ígéret földje, amely a Nobel-díjas Władysław Reymont azonos című regényén alapult. Wajda ezzel a nagyszabású történelmi tablóval érdemelte ki az első Oscar-jelölését az idegen nyelvű filmek kategóriájában, amelyet később még további három jelölés követett. Nem csupán az Egyesült Államokban rajongtak ezért a művéért, hanem hazájában is elismerően nyilatkoztak róla: 2015-ben Az ígéret földjé-t választották meg a legjobb lengyel filmnek 279 szakmabeli megkérdezése alapján.

1981-ben arra kényszerült, hogy néhány filmjét külföldön forgassa: így történt, hogy a Danton-t Gerard Depardieu-vel forgatta, míg a Szerelem Németországban című drámát Hannah Schygullával készítette el.

Andrzej Wajda (Fotó: Shutterstock)

A lengyel irodalom legnagyobbjainak műveiből készített nagyon sikeres filmalkotásokat. Világszerte sikert aratott az 1950-es és az 1970-es éveket elemző filmjeivel (A márványember 1976, Vasember 1981). Számos filmet készített a televízió számára (Halott osztály 1977, Évek múltán, napok múlva 1980). Színházi rendezései világhírűek. A Dosztojevszkij: Ördögök című művéből, a krakkói színház művészeivel bemutatott dráma európai színháztörténeti eseménynek számított. Egy alkalommal Magyarországon is rendezett: 1994-ben ő állította színpadra a Menyegzőt a Nemzeti Színházban. Életművéért Oscar-díjat kapott.