Csillagok

Ötvenéves az Oscar-díjas angol színésznő

Rachel Weisz betöltötte az ötvenet, de egyáltalán nem zavarja az idő múlása. "Nem bánt, hogy egyre idősebb leszek. A dolgok az évek múlásával egyre egyszerűbbé válnak, bölcsebbek és tapasztaltabbak leszünk. Nekem a húszas éveim voltak a legkínosabbak. Ma már magabiztosabb vagyok afelől, ki vagyok" - nyilatkozta nemrég.

Londonban született, ahová magyar származású mérnök-feltaláló apja és osztrák származású pszichoanalitikus anyja a holokauszt elől menekült. Tizenöt évesen modellként kezdett el dolgozni, bár sokkal inkább a színészet vonzotta. Filmajánlatokat is kapott, szülei azonban azt akarták, előbb szerezzen diplomát.

Rachel Weisz (Fotó: Shutterstock)

Így került a cambridge-i egyetemre, ahol az általa alapított színjátszókör 1991-ben az Edinburgh-i Fesztiválon díjat nyert. Weisz 1995-ben megkapta a legígéretesebb fiatal színésznő címet a londoni kritikusoktól egy Noel Coward-darabban nyújtott alakításáért, s hamarosan tévésorozatokban is feltűnt.

Az áttörést Bernardo Bertolucci Lopott szépség című filmje hozta meg számára, amelyben ugyan Liv Tyler volt a főszereplő, de neki is jutott a rivaldafényből a sznob festő lánynak szerepében. A következő években kisebb szerepeket kapott nagy nevek társaságában: a Láncreakcióban Keanu Reeves és Morgan Freeman volt a partnere, majd Ben Affleck mellett domborított a Végig az útonban. A nemzetközi elismertségre a Múmia és a Múmia visszatér című nagy közönséget vonzó főszerepében tett szert.

A Napfény íze című, Szabó István rendezte filmben visszatért gyökereihez, az alkotás egy magyar zsidó család három nemzedékének történetét meséli el a történelem viharai között. Jude Law mellett szerepelt az Ellenség a kapuknál című második világháborús filmben, az Egy fiúról című alkotásban Hugh Grant, a Constantine – A démonvadászban Keanu Reeves volt a partnere.

Pályafutása legnagyobb szakmai sikerét 2006-ban a John le Carré thrillerjéből készült Az elszánt diplomata című filmben aratta: átvehette a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar- és Golden Globe-díjat, valamint BAFTA-díjra is jelölték. Ugyanebben az évben forgatta Darren Aronofsky rendezővel A forrás című romantikus drámát, amely a férfi és nő kapcsolatának mélységét igyekezett feltérképezni.

Darren Aronofsky rendezőhöz 2002-től gyengéd szálak fűzték, született egy közös gyermekük is, de kilenc év után, 2010-ben szakítottak. 2011-ben Daniel Craig oldalán szerepelt az aktuális James Bond-filmben, az Álmok otthona című thrillerben, és a forgatás során a munkakapcsolatnál több is kialakult közöttük. Alig fél év után összeházasodtak, jóllehet Weisz korábban többször kijelentette, hogy soha nem akar férjhez menni. 2018-ban, 48 évesen adott életet kislányának, akinek még a nevét sem árulták el, mert igyekeznek családi életüket megóvni a nyilvánosságtól.

Rachel Weisz (Fotó: Shutterstock)

A Broadway színpadán először 2013-ban mutatkozott be, Harold Pinter Árulás című darabjában szerepelt férjével. 2015-ben Jorgosz Lantimosz rendezésében készült A homár című abszurd, szatirikus hangvételű filmben Colin Farrell szerelmét, egy rövidlátó nőt alakított, majd egy évvel később Alicia Vikanderrel és Michael Fassbenderrel készítette el a Fény az óceán felett című drámát. 2016-ban a Tagadás következett, majd 2018-ban A kedvenc című történelmi drámában Oscar-díjra jelölték a legjobb mellékszereplő kategóriában, alakításáért a BAFTA-díjat át is vehette. Tavaly májusban kerül a mozikba a Scarlett Johansson főszereplésével Magyarországon forgatott Fekete Özvegy című szuperhősfilm, amelyben a főgonoszt alakítja.

Weisz számos magazin címlapján tündökölt már, többször is a világ legszexisebb női közé választották, több reklámkampányt építettek rá, sőt egy férfiak körében végzett olvasói felmérésből kiderült, hogy a férfiak, ha tehetnék, legszívesebben őt vennék el feleségül. Többek között a világhírű kubai divattervező Narciso Rodriguez múzsája, és a L’Oreal szépségnagykövete volt.