Csillagok

Már 62 az Elemi ösztön szuperszexi színésznője

A Golden Globe-díjas amerikai színésznő a 90-es évek szexszimbóluma volt. Sharon Stone-t sokáig Hollywood egyik legkeresettebb színésznőjeként tartották számon.

Édesanyja takarítónő, édesapja pedig gyári munkás volt. Három testvére van: bátyja Michael színész, húga, Kelly és öccse, Patrick. Sharon karrierjét modellként kezdte, több szépségversenyen is elindult.

Sharon Stone (Fotó: Shutterstock)

Első filmszerepét 1980-ban kapta, Woody Allen Csillagporos emlékek című filmjében. 1987-ben felbukkant a Rendőrakadémia 4.-ben, majd különböző filmekben játszott kisebb-nagyobb szerepeket. 1990-ben jelentős alakítása volt Total Recall – Az emlékmás című sci-fiben Arnold Schwarzenegger oldalán. Az igazi nagy áttörést azonban az 1992-es Elemi ösztön című erotikus thriller hozta meg neki, amiben egy biszexuális írónőt játszik, aki macska-egér játékot kezd egy San Franciscó-i zsaruval. A film elsöprő sikere azonnal a kilencvenes évek egyik szexszimbólumává emelte és gyakorlatilag ez a film pályájának csúcsa.

Innen számítható a világkarrierje, legismertebb filmjei ezekből az időkből a szintén erotikus beütésű Sliver című thriller 1993-ból, az 1994-es A specialista című akciófilm, az 1995-ös Gyorsabb a halálnál című akció-western és a szintén 1995-ös Casino című bűnügyi film, melyért Oscar-díjra is jelölték.

1996-tól kevésbé kasszasikernek számító filmekben szerepel, mint például Az ördög háromszöge című thriller, Az utolsó tánc című dráma vagy A gömb című sci-fi. Ettől kezdve hullámzó sikerű filmekben szerepelt, bár az abban az évben bemutatott Az Óriás és az 1999-es A múzsa csókja című filmekben nyújtott szerepeiért Golden Globe-díjra jelölték. Láthattuk többek között még a 2004-es A Macskanő című kalandfilmben, és a 2006-os Elemi ösztön 2-ben, ez utóbbi a nagy sikerű filmjének folytatásaként próbált meg ismét sztárt csinálni belőle, de egyik sem hozta a számításokat.

Sharon Stone (Fotó: Shutterstock)

1984-ben Michael Greenburg televíziós producer felesége lett, de három év múlva elváltak. 1998-ban hozzáment Phil Bronstein szerkesztőhöz, de ez a házasság is válással végződött hat évvel később. Három adoptált fia van. 2001-ben stroke-ot kapott, amiből tökéletesen felgyógyult.