Címlap kép

RENDKÍVÜLI! Vesztegzár alatt Olaszország

Az új koronavírus okozta járvány terjedése miatt egész Olaszországra kiterjesztik a legmagasabb fokozatú óvintézkedéseket - jelentette be hétfőn este Giuseppe Conte olasz miniszterelnök.

Az intézkedés – a jelenlegi tervek szerint – április 3-áig tart, addig országszerte szünetel az oktatás is – számolt be róla az MTI.

A megszokottnál jóval kevesebb utas Róma Fiumicinói Repülőterén 2020. március 8-án. A tüdőgyulladást okozó újkoronavírus-járvány további terjedésének megállítására az olasz kormány vesztegzár alá vonta az észak-olaszországi Lombardia tartományt és az országrész 15 másik városát. A vírus eddig 233 ember halálát okozta Olaszországban.
Fotó: MTI/EPA/Telenews/ANSA

Az intézkedések, amelyeket az északi Lombardia tartományban és további 15 városban már két napja bevezettek, minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a lakóterületet csak engedéllyel lehet majd elhagyni. Nincs többé „vörös zóna”, egész Olaszországra ugyanazok az egészségügyi óvintézkedések vonatkoznak. „Maradjatok otthon!” – szólította fel az olaszokat Giuseppe Conte.

Közölte, hogy az utcára ki lehet menni, de kerülni kell a csoportos találkozókat. A tömegközlekedés továbbra is működik, de városát csak az hagyhatja el munkavégzés kapcsán vagy egészségügyi okból, aki erre engedélyt kap. Felfüggesztették az olasz labdarúgó-bajnokságot is.

Olaszországban napról napra több mint ezerrel emelkedik a diagnosztizált fertőzöttek száma: számuk meghaladta a kilencezret, a halálos áldozatok száma 463. Utóbbiak több mint nyolcvan százaléka hetven év feletti. Olaszországban a lakosság majdnem egyharmada 65 évnél idősebb.

Szinte néptelen a II. Viktor Emánuel passzázs Lombardia székhelyén, Milánóban Fotó: MTI/EPA/ANSA/Matteo Corner

A kormányrendeletek megsértése bűncselekménynek számít. Legalább 200 eurós bírságot, valamint több hónapos börtönbüntetést vonhat maga után. A most már egész Olaszországra érvényes rendelkezések között szerepel a múzeumok, mozik, színházak, templomok, edzőtermek, uszodák bezárása. A presszók, éttermek, sörözők este hatig tarthatnak nyitva, és a pincéreknek legalább egy méteres távolságot kell tartaniuk a vendégektől. Felfüggesztettek minden közösségi, csoportos vagy tömegeseményt, legyen szó sportról, kulturális vagy tudományos találkozóról. A római minisztériumokban bevezették a távmunkát. A parlament is szünetelteti munkáját. A 65 év felettieknek egyáltalán nem tanácsolják, hogy kimenjenek az utcára.

Elemzők a két hete tartó egészségügyi óvintézkedések okozta gazdasági veszteséget már több mint 10 milliárd euróra becsülik.