×

Csillagok

Szülinapos a brit lovag, aki több mint száz filmben szerepelt

Sir Michael Caine, akit művészi érdemeinek elismeréseként 2000-ben II. Erzsébet brit királynő lovaggá ütött ma ünnepli 87. születésnapját.

Eredetileg Maurice Joseph Micklewhite néven látta meg a napvilágot Londonban, művésznevét a nagy sikerű Zendülés a Caine hadihajón című film kapcsán vette fel, nevét 2016-ban az okmányellenőrzéseknél adódó félreértéseket elkerülendő, hivatalosan is Michael Caine-re változtatta.

Caine ismert a jellegzetes Cockney akcentusáról, a lovaggá ütött színész több, mint száz filmben szerepelt és egyike a két színésznek, akit minden évtizedben (az 1960-as évektől a 2000-es évekig) jelöltek Oscar-díjra.

Sir Michael Caine (Fotó: Shutterstock)

Már tizenöt éves korában abbahagyta az iskolát és beállt katonának. Jó ideig szolgált a brit hadseregben, még Koreában is harcolt. Miután leszerelt, színházban kezdett el dolgozni, ahol kisebb szerepekkel indult és szép fokozatosan haladt előre a ranglétrán.

Húszévesen állt először színpadon, 1953 júliusában ő alakította a részeges Hindley-t az Üvöltő szelek-ben. Az ötvenes évek végén és a hatvanas évek elején tucatnyi tévésorozatban tűnt fel, majd a kiugrást a Zulu (1964) című filmeposz jelentette számára. Az 1964-es Az Ipcress-ügyirat című filmért pályafutása első BAFTA-díj jelölését érdemelte ki. 1966-ban megkapta élete első főszerepét, az Alfie című filmért rögtön Oscar-díjra is jelölték és még ugyanebben az esztendőben, A gyalogáldozat című filmmel a musical műfajában is kipróbálhatta magát. Jutalma Golden Globe-díj jelölés volt. Másodjára bújt Harry Palmer ügynök szerepébe az 1966-os, Temetés Berlinben című krimiben.

1969-ben Az olasz meló című akcióvígjátékban szintén főszerepet játszott, de feltűnt az Angliai csata című háborús filmben, olyan sztárgárdával, mint Laurence Olivier, Christopher Plummer vagy Susannah York. A hetvenes években producerként debütált az Öld meg Cartert! című akciófilmmel. 1972-ben szintén Laurence Olivier mellett játszott a Mesterdetektívben, amellyel ismét Oscar-jelölést kapott. 1975-ben jött a nagy sikerű Aki király akart lenni, Sean Connery oldalán, illetve egy évvel később A sas leszállt Robert Duvall és Donald Sutherland partnereként.

Az 1984-es év nagy szakmai elismerést hozott Caine számára, ui. a Rita többet akar – Szebb dalt énekelni című keserédes komédiában nyújtott alakításáért Golden Globe- és BAFTA-díjat kapott. Első Oscar-díját végül 1987-ben vehette át a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, Woody Allen filmjében, a Hannah és nővéreiben nyújtott emlékezetes alakításáért. 1988-ban a Hasfelmetsző Jack című angol tévéfilmben nyújtott teljesítményének jutalma egy újabb Golden Globe-szobor lett. Mi több, az évtized végén még egyszer jelölték a díjra, A Riviéra vadorzói (1989) című komédiában nyújtott játékáért.

Sir Michael Caine (Fotó: Shutterstock)

1998-ban a Little Voiceban nyújtott alakításáért megkapta pályafutása újabb Golden Globe-díját, de a BAFTA-díjra is nevezték. 1999-ben Lasse Hallström szerepet osztott rá az Árvák hercege című filmdrámában, amelyben szülészorvost formált meg nagy sikerrel, ismét nagy szakmai elismerést aratva; teljesítményét – immár másodjára – Oscar-díjjal jutalmazták.

2003-ban ismét nagyon közel volt az Oscarhoz, de csak a jelölésig jutott A csendes amerikai Graham Greene-adaptációnak köszönhetően. 2010-ben Christopher Nolan sci-fi thrillerjében, az Eredetben tűnt fel. Michael Caine a mai napig aktívan játszik és szerepel filmekben, legutóbb 2019-ben a Medieval című filmben játszott.

Első felesége a színésznő Patricia Haines volt, akivel 1955-től 1962-ig élt házasságban. Egy kislányuk született, Dominique. Második feleségét, a színésznő és modell Shakira Baksh-t 1973. január 8-án vette feleségül és azóta is együtt élnek. Egy lányuk született, Natasha Haleema.