Kultúra

Karmesterlegendákkal és szólistákkal is készül a Müpa a jövő évadra

Sir Antonio Pappano és a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara, a Bécsi Filharmonikusok és Daniel Harding, Várdai István, a Győri Balett, Fischer Ádám, Víkingur Ólafsson, Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar, és ez csak néhány név a 15 éves Müpa 2020/21-es évadából.

„Mi itt a Müpában hisszük, hogy egy XXI. századi kulturális intézmény feladata, hogy mindig a kor érzékeny és pontos lenyomata legyen, aktuális és időtálló egyszerre. Hiszen a Müpa nem csupán egy fantasztikus épület, amelynek csodájára jár a világ. A Müpa zseniális tér a szó legszorosabb és legtágabb értelmében: a gondolkodás, a szabadság, a bátorság, az alkotás, a találkozás, a figyelem, az innováció, az inspiráció tere” – idézte Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatójának szavait az kulturális intézmény sajtóközleménye.

Az évad művésze 2020/21-ben a kiváló csellista, Várdai István lesz. Fotó: Csibi Szilvia

A vezérigazgató kiemelte, hogy az évad művésze 2020/21-ben a kiváló csellista, Várdai István, az évad együttese pedig a hazai táncművészeti szcéna legendás társulata, a 40 éves Győri Balett lesz.

A Zenekari páholy bérletsorozat részeként ismét világhírű zenekarok és korunk legizgalmasabb dirigensei követik egymást: Sir Antonio Pappano a római Santa Cecilia Akadémia Zenekarát vezényli, a Philharmonia Orchestra élén Esa-Pekka Salonen áll majd, a Mahler Chamber Orchestra Daniele Gattival érkezik, a Bécsi Filharmonikusok pedig a kiváló Daniel Harding vezényletével lép színpadra.

Sir Antonio Pappano és a római Santa Cecilia Akadémia Zenekara. Fotó: mupa.hu

De csupa világsztárt tartogat a Hang-szálak bérlet is. Sőt, a 2020/21-es évadban sem csupán a bérletben elérhető komolyzenei csemegék várják a látogatókat, különleges könnyűzenei és világzenei koncertek, újcirkusz-produkciók és táncelőadások követik majd egymást: visszatér Budapestre a jazzlegenda, Branford Marsalis, itt lesz a Clayton–Hamilton Jazz Orchestra, a Müpához ezer szállal kötődő orosz zongoravirtuóz, Gyenyisz Macujev pedig igazi csemegével érkezik: jazzt játszik majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Az augusztus 2020-ban is a swing bűvkörében telik majd, újra lesz Jazz Showcase, Jazztavasz, a hazai könnyűzenei élet megkerülhetetlen zenekarai és legizgalmasabb formációi pedig 2021-ben is a Hey, June!fesztiválon állnak színpadra.

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar közös programsorozata, az Európai Hidak középpontjában 2020-ban az Egyesült Királyság áll, a sokak által rajongva várt egész napos zenei maraton pedig 2021-ben Liszt és Berlioz műveinek bűvkörében telik majd.

Persze most még a március 11-i kormánydöntés értelmében, a megfogalmazott iránymutatást követve a Müpa – egyelőre 2020. március 31-ig – az előadásait nem tartja meg, a 2020/21-es évad bérletei azonban már elérhetőek, és további részleteket lehet megtudni a mupa.hu oldalon is.